Εκλογικές τάσεις #3 – Μάρτιος 2020

Εκλογικές τάσεις #3 :

Η τρίτη έκδοση της περιοδικής ανάλυσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την καταγραφή, σύγκριση και ανάλυση των ευρημάτων των πολιτικών ερευνών

Η ανάλυση καλύπτει την περίοδο ανάμεσα στις αρχές Ιανουαρίου και τις αρχές Μαρτίου και τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει είναι τα εξής :

  • Η στροφή του πολιτικού σκηνικού προς τα δεξιά, βοηθούσης και της συγκυρίας (ιδίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις), αλλά και με συνειδητή καλλιέργεια του σχετικού κλίματος από την πλευρά της κυβέρνησης, κυρίως με αιχμή του δόρατος κατά την τρέχουσα περίοδο το προσφυγικό, ενισχύθηκε κατά την τελευταία περίοδο.
  • Η δεξιά στροφή ευνοεί, τουλάχιστον προς το παρόν, τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και – ενδεχομένως μάλιστα περισσότερο – αφ’ ενός τη λαϊκιστική και άκρα Δεξιά, αφ’ ετέρου την αντιπολιτική (“αδιευκρίνιστη ψήφος”), γεγονός που μακροπρόθεσμα δεν θα έχει θετική επίδραση για το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα.
  • Οι έκτακτες συνθήκες και οι κρίσεις, που ενισχύουν τα συναισθήματα ανησυχίας και φόβου, οδηγούν τους πολίτες να αναζητούν ηγεσία, με αποτέλεσμα να συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση και να υποχωρεί η ένταση των κομματικών διαιρέσεων, κανόνας που φαίνεται να επιβεβαιώνεται κατά την περίοδο που διανύει η χώρα μας, με τις εξελίξεις με τα ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στον Έβρο, αλλά και τη διάδοση του κορονοϊού.
  • Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα αυτά αποτελούν για την κυβέρνηση μια “καυτή πατάτα” και τους επόμενους λίγους μήνες θα αξιολογηθεί με βάση τη διαχείρισή τους.
  • Στο πεδίο της αντιπολίτευσης, οι έκτακτες συνθήκες – και ειδικά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και δημόσιας υγείας – δημιουργούν επίσης μια δύσκολη εξίσωση, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και του θεσμικού του ρόλου, καλούνται να βρουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ στήριξης της κυβέρνησης αφ’ ενός εκεί που χρειάζεται ενιαίο μέτωπο και την άσκηση κριτικής ή την προβολή της δικής τους εναλλακτικής πρότασης στα θέματα που πρέπει.
  • Στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, οι σημαντικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου – όπως ενδεικτικά το νέο ασφαλιστικό σύστημα, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης ήδη από το δ’ τρίμηνο του 2019, αλλά και το ανοιχτό ερώτημα της προστασίας της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς – επισκιάστηκαν επικοινωνιακά από τις έκτακτες εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, αλλά και του κορονοϊού. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφ’ ενός θα γίνουν άμεσα αντιληπτές από τους πολίτες οι επιπτώσεις των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης (π.χ. νέες ασφαλιστικές εισφορές), αφ’ ετέρου θα φανούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αστάθειας στην περιοχή και, κυρίως, της επιδημίας του κορονοϊού, στοιχεία που θα καθορίσουν και το πώς θα αξιολογήσουν οι πολίτες την ικανότητα της κυβέρνησης να αποτρέψει μια νέα κρίση.

 

Λίγα λόγια για την έκδοση

Οι Εκλογικές Τάσεις δημοσιεύονται ανά δίμηνο και φιλοδοξούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο οδηγό, όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, τους άμεσους δηλαδή «ανταγωνιστές» στο εκλογικό πεδίο, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει ή να αναλύσει την κοινωνική κίνηση σε κάθε χρονική στιγμή.

Τη συγκέντρωση και ανάλυση των στοιχείων επιμελούνται η Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια του ΙΝΠ – Πολιτική επιστήμονας, και ο Κώστας Πουλάκης, Μαθηματικός.

Download (PDF, Unknown)