Η καθημερινή ζωή ως μηχανή και άλλες τεχνοπολιτικές μάχες για την αριστερά

Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα

«Η καθημερινή ζωή ως μηχανή και άλλες τεχνοπολιτικές μάχες για την αριστερά»

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Τεχνολογία, Κοινωνία και  Αριστερά που υλοποιεί σε συνεργασία με το δίκτυο Τransform! Europe, δημοσιεύει το άρθρο/μελέτη της Μαρίας Χαϊδοπούλου Βρυχέα, διδακτόρισσα Πολιτισμικής Γεωγραφίας και ερευνήτριας του ΙΝΠ, με τίτλο «Η καθημερινή ζωή ως μηχανή και άλλες τεχνοπολιτικές μάχες για την αριστερά».

Με αφετηρία τις συγκρούσεις που εξελίσσονται για τους ρυθμούς, τους χρόνους και  τους χώρους στο δυτικό κόσμο, το άρθρο επιχειρεί να φωτίσει όψεις και πρακτικές της καθημερινότητας που βρίσκονται σε διαδικασία μετασχηματισμού λόγω των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα σκιαγραφεί κάποιες κρίσιμες τεχνοπολιτικές μάχες για την αριστερά και προτείνει ενδεικτικούς άξονες δράσης, ενώ το κείμενο κλείνει με ένα υστερόγραφο με κάποιες πρώτες παρατηρήσεις για τις προκλήσεις που θέτει η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού.


Πληροφορίες για το πρόγραμμα Τεχνολογία, Κοινωνία, Αριστερά

Το πρόγραμμα Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά ξεκίνησε το 2019 ως συνεργασία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με το δίκτυο Transform! Europe. Έχει στόχο να θέσει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, τις δυνατότητες που προσφέρουν αλλά και τους φραγμούς που θέτουν ως προς την επίτευξη ευρύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στο παρόν και το μέλλον και να διερευνήσει τρόπους διάχυσης και ενίσχυσης εναλλακτικών, προοδευτικών τεχνολογιών. Ευελπιστεί να βοηθήσει στην υπέρβαση τόσο της άκριτης τεχνολατρείας όσο και της τεχνοφοβίας, να αφυπνίσει ως προς τις κρίσιμες μάχες στο σήμερα και στο αύριο και να καταθέσει προτάσεις και κατευθυντήριες γραμμές δράσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκδηλώσεις, η πρώτη με θέμα «Δημοκρατία και συμμετοχή στην ψηφιακή εποχή» και η δεύτερη με θέμα «Εργασία στην ψηφιακή εποχή», ενώ προγραμματίζεται και σειρά άλλων δράσεων.

Το πρόγραμμα συντονίζουν η Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα, ερευνήτρια του ΙΝΠ και η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του ΙΝΠ.

 

Download (PDF, Unknown)