Το ΤΕΥΧΟΣ #4 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2022 της περιοδικής διαδικτυακής έκδοσης “Με ευρυγώνιο φακό” είναι αφιερωμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με αυτό το αφιέρωμα θελήσαμε να ανιχνεύσουμε και να χαρτογραφήσουμε τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κρατών και των κοινωνιών τους απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο και κυρίως τις τοποθετήσεις των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στους κινδύνους και τις προκλήσεις που γεννά η κρίσιμη από κάθε άποψη διεθνής συγκυρία σε όλα τα επίπεδα: γεωπολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά.

Για τον λόγο αυτό, απευθύναμε πρόσκληση συμμετοχής στο αφιέρωμα, μέσω του δικτύου transform! europe, σε συνεργασία με το οποίο κυκλοφορεί κατ’ εξαίρεση το τρέχον τεύχος, στα υπόλοιπα μέλη του, δηλαδή σε αριστερά πολιτικά ινστιτούτα από όλη την Ευρώπη στέλνοντάς τους τρία ερωτήματα:

  1. Πώς τοποθετήθηκε η χώρα σας και οι πολιτικές της δυνάμεις στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία; Αποτέλεσε ο πόλεμος αντικείμενο εσωτερικής διαίρεσης;
  2. Πώς αντιμετωπίζει και πώς αναλύει η Αριστερά στη χώρα σας το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία; Πώς διαβάζει τη διεθνή συγκυρία;
  3. Προκάλεσε ο πόλεμος μετατοπίσεις στη θέση της Αριστεράς της χώρας σας σε σχέση με το ΝΑΤΟ ή την ουδετερότητα;

 

Στην πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκαν με κείμενα συνεργατών τους το Ίδρυμα Rosa Luxemburg, το Ινστιτούτο transform! Austria, το SPED της Τσεχίας, το Ινστιτούτο της Τσέχικης Αριστεράς ICL, το Ίδρυμα Naprzód της Πολωνίας, το Αριστερό Φόρουμ Φινλανδίας, το Ινστιτούτο transform! UK, το Ινστιτούτο transform! Luxemburg, το Ίδρυμα Alternativa της Καταλονίας (Ισπανία), το Ίδρυμα Iratzar της Χώρας των Βάσκων (Ισπανία), το Ινστιτούτο transform! Italia και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Προμηθέας Κύπρου.

Επίσης, για λόγους πληρότητας της έκδοσης και καθώς το τρέχον τεύχος θα κυκλοφορήσει και στα αγγλικά σε συνεργασία με το δίκτυο transform! europe, κρίθηκε σκόπιμο να περιλάβουμε μια αντίστοιχη ανάλυση για την Ελλάδα, παρ’ όλο που τα θέματα που παρουσιάζονται σε αυτή είναι γνωστά στους δικούς μας αναγνώστες και αναγνώστριες, προκειμένου να ενημερωθεί το διεθνές κοινό και για τη χώρα μας.

Δυστυχώς, υπήρξαν και πολιτικά ινστιτούτα που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν γιατί οι χρονικοί περιορισμοί της έκδοσης συνέπεσαν με σημαντικά πολιτικά γεγονότα των χωρών τους, όπως συνέβη, για παράδειγμα, με τη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές.

 

Το αφιέρωμα αναδεικνύει την ποικιλομορφία των αντιδράσεων των ευρωπαϊκών δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς απέναντι στον πόλεμο. Υπάρχει κοινό υπόβαθρο σε επίπεδο αρχών με προεξάρχουσα την ανάγκη αταλάντευτης  υπεράσπισης της ειρήνης, όμως στο επίπεδο της ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης διαπιστώνουμε πως οι προσεγγίσεις διατρέχουν όλο το δυνατό φάσμα απόψεων σε σχέση με τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης. Το εθνικό στοιχείο, ο κυρίαρχος ή/και ο διακηρυκτικός λόγος και οι ιστορικές καταβολές σε κάθε χώρα συγκροτούν συχνά μεγάλο μέρος της επιχειρηματολογίας και εύλογα αναρωτιέται κανείς αν και πώς μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός.

Εξάλλου, αν στόχος είναι ο ουσιαστικός πολιτικός συντονισμός της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε αναζητείται στην παρούσα συγκυρία ένας ηγεμονικός αριστερός λόγος που να μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό εναλλακτικό ριζοσπαστικό αντίβαρο όχι μόνο απέναντι στον πόλεμο αλλά και γενικότερα στις ραγδαίες ανακατατάξεις που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό είναι που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο.

 

Είναι προφανές ότι τα κείμενα εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους.

 

 

* Δείτε ολόκληρο το Τεύχος #4 του “Με ευρυγώνιο φακό” εδώ: https://poulantzas.gr/yliko/me-evrygonio-fako-periodiki-ekdosi-gia-tis-diethneis-taseis-tefchos-4-ioulios-2022