Φερενίκη Βαταβάλη – Νίκος Κατσουλάκος – Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου | Προς έναν νέο γύρο ανόδου της ενεργειακής φτώχειας: σκέψεις για μια κοινωνική προσέγγιση των ζητημάτων της ενέργειας
Το άρθρο της Φερενίκης Βαταβάλη, Δρ. αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, ΕΛΕ Β’ Βαθμίδας ΕΚΚΕ, του Νίκου Κατσουλάκου, Δρ. μηχανολόγου-μηχανικού, Αν. Καθηγητή ΑΕΝ Ασπροπύργου, και της Ευαγγελίας Χατζηκωνσταντίνου, Δρ. αρχιτέκτονα-πολεοδόμου, με τίτλο “Προς έναν νέο γύρο ανόδου της ενεργειακής φτώχειας: σκέψεις για μια κοινωνική προσέγγιση των ζητημάτων της ενέργειας”, δημοσιεύεται στο πλαίσιο της θεματικής Περιβάλλον-Κλιματική Κρίση-Οικολογία και ανοίγει τη συζήτηση για ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στην ελληνική κοινωνία και διεθνώς την περίοδο που διανύουμε.
Οι συγγραφείς αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τις περιφερειακές ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, αλλά και την επιβάρυνση που προκάλεσαν τα lockdowns και η μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι στα νοικοκυριά, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε ενέργεια, ενώ επισημαίνουν και τη σημαντική διάσταση της θερινής ενεργειακής φτώχειας.
Σε σχέση με τη χώρα μας, οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι – εκτός της διεθνούς ανόδου των τιμών της ενέργειας – το τρέχον πρόβλημα επιδεινώνεται και από τη “βίαιη απολιγνιτοποίηση” και αναρωτιούνται σε ποιο βαθμό οι πάροχοι θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις και αν τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδειχθούν αποτελεσματικά, ενώ καταλήγουν σε δύο ομάδες προτάσεων πολιτικής: Ορισμένα άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναχαίτιση και τον περιορισμό αυτού του νέου κύματος ενεργειακής φτώχειας, αλλά και μερικούς πιο “φιλόδοξους” στόχους που πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να επιδιώξουν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.
Όπως τονίζουν στην κατακλείδα τους, “οι επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας μπορούν να μετριαστούν με άμεσες και εύκολα εφαρμόσιμες παρεμβάσεις. Όμως για να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, οι μείζονες παρεμβάσεις στο ενεργειακό τοπίο είναι απαραίτητες και χρειάζεται να έχουν κοινωνικό πρόσημο“.