“Με ευρυγώνιο φακό” – Περιοδική έκδοση για τις διεθνείς τάσεις (Τεύχος #3 | Δεκέμβριος 2021)

Η εξαμηνιαία περιοδική έκδοση για τις διεθνείς τάσεις Με ευρυγώνιο φακό” κυκλοφορεί στο πλαίσιο της θεματικής Ευρώπη & Κόσμος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, σε επιμέλεια του Ανδρέα Μαράτου, υποψ. δρ. Φιλοσοφίας, επιστημονικού συνεργάτη και μέλους του ΙΝΠ.

Σκοπός της έκδοσης είναι να παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό πλευρές των διεθνών εξελίξεων και τάσεων, σε διάλογο, αλλά όχι σε εξάρτηση από την τρέχουσα κάθε φορά επικαιρότητα. Αξιοποιώντας συμβολές και αναλύσεις μιας ευρείας ομάδας συνεργατών, σταθερών και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με διαφορετικές προσεγγίσεις και αφετηρίες (επιστημονικές, αλλά και πολιτικές), επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε αυτό που λέει ο τίτλος της έκδοσης: έναν ευρυγώνιο φακό, για να προσεγγίσουμε τον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

Στο ΤΕΥΧΟΣ #3 / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 φιλοξενούμε:

-Τη μόνιμη στήλη World Review, με μια αναλυτική επισκόπηση των διεθνών εξελίξεων και τάσεων, από τον Λευτέρη Στουκογεώργο.

-Ένα αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρώπη, ως μια διαφορετική οπτική στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της περιοχής. Το αφιέρωμα αυτό έρχεται μέσα σε μια συγκυρία που η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης -που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά πριν αρκετό καιρό- επισκιάστηκε τελικά από την πανδημία, η οποία με τη σειρά της ανέδειξε τα ελλείμματα και έθεσε νέες προκλήσεις στο ήδη περίπλοκο και αργοκίνητο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και βέβαια έρχεται στην επέτειο των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές που εγκαινίασαν την μετα-Μέρκελ εποχή στη χώρα και στην Ευρώπη. Τα κείμενα που φιλοξενούνται σε αυτό το αφιέρωμα ανήκουν στους/στις: Walter Baier (Βάλτερ Μπάιερ), Γιάννη Μπουρνού, Veronika Sušová-Salminen (Βερόνικα Σούσοβα-Σαλμίνεν), Cornelia Hildebrandt (Κορνέλια Χίλντεμπραντ), Χρήστο Χατζηιωσήφ και Θόδωρο Παρασκευόπουλο.

-Δύο κείμενα για την υπόλοιπη διεθνή επικαιρότητα, ένα για το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, από τον Thomas Schmidinger (Τόμας Σμίντιγκερ) και ένα για την κατάσταση στην Κούβα, από τον Enrique Ubieta Gómez (Ενρίκε Ουμπιέτα Γκόμες).

 

 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων τους.

 

Download (PDF, Unknown)