Έκθεση | Σχεδιάζοντας για όλες: η οπτική του φύλου στον χώρο της ελληνικής πόλης
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς δημοσιεύει την έκθεση Σχεδιάζοντας για όλες: η οπτική του φύλου στον χώρο της ελληνικής πόλης, την οποία υλοποίησε για λογαριασμό του συγγραφική ομάδα αποτελούμενη από τον Φοίβο Καλλίτση, την Πολίνα Πρέντου και την ομάδα Urbana (Εύα Γρηγοριάδου, Μαριτίνα Βλαχάκη, Πηνελόπη Αλεξίου, Δήμητρα Αξαρλή), με επιστημονική σύμβουλο την Ντίνα Βαΐου.
Οι κινητοποιήσεις των φεμινιστριών παγκοσμίως έχουν φέρει στη δημόσια συζήτηση μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και έμφυλες υποκειμενικότητες και την ανάγκη για επίλυση τους. Έτσι, αρκετά από τα αιτήματά τους, όπως αυτά που αφορούν κατά κύριο λόγο την έμφυλη βία, την άμισθη εργασία φροντίδας των γυναικών και την ισότητα στην αγορά εργασίας, είναι πλέον ευρέως διαδεδομένα. Μια λιγότερο προβεβλημένη, αντίθετα, αν και προφανής, πτυχή της καθημερινής ζωής που επηρεάζεται από το κοινωνικό φύλο είναι αυτή της ζωής στα αστικά κέντρα. Η έκθεση του ΙΝΠ καταγράφει τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις συχνά δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των γυναικών και των έμφυλων υποκειμενικοτήτων, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο σχεδιασμός έχει γίνει ερήμην τους και άρα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές ανάγκες τους.
Μια πληθώρα παραδειγμάτων τεκμηριώνει το γεγονός ότι ο χώρος της πόλης δεν είναι ουδέτερος ως προς το φύλο, και η έκθεση προτείνει τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να σχεδιαστούν -ξανά- για όλες, όλους και όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναλύεται στην έκθεση, αποτελεί ο σχεδιασμός των δρομολογίων της δημόσιας συγκοινωνίας, ο οποίος παραγνωρίζει την εργασία φροντίδας και την οικιακή εργασία που προσφέρουν κυρίως οι γυναίκες και τις διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης που προκύπτουν από αυτή. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των επιβατών των ΜΜΜ, όμως οι σύνθετες ανάγκες μετακίνησής τους λόγω του συνδυασμού της έμμισθης εργασίας στην αγορά και της άμισθης εργασίας φροντίδας δεν τις εξυπηρετούν.
Διαβάστε ή κατεβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ: