Ευρήματα της έκθεσης της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) παρουσιάστηκαν την 1η Απριλίου του 2015, στο Αμφιθέατρο του 9.84 στη «Τεχνόπολη» στο Γκάζι. Την εκδήλωση συνδιοργάνωναν η SOMO και η ιστοσελίδα ThePressProject, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Έυα Ζολί (Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και αντιπρόεδρος της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φορολογικό δίκαιο), ο Χάρης Γολέμης (Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς), ο Νικόλας Λεοντόπουλος (δημοσιογράφος ThePressProject), η Μαρία Καδόγλου (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων) και η Κατρίν Μακ Γκόραν (συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής ερευνήτρια της SOMO).

Η έκθεση αποδεικνύει ότι ενώ στην Ελλάδα επιβλήθηκαν πολιτικές σκληρής λιτότητας από την ΕΕ την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με την υποστήριξη και της Ολλανδικής κυβέρνησης, ταυτόχρονα, η οικονομία της Ελλάδας πλήττεται λόγο ενός σχήματος φοροαποφυγής το οποίο έχει σχεδιαστεί και εκτελεστεί από την ίδια την κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Έτσι, η έκθεση με τίτλο «Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός» (“Fool’s Gold”) περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η καναδική πολυεθνική Eldorado Gold φοροαποφεύγει στην Ελλάδα μέσα από τη χρήση εταιρειών-θυρίδων στην Ολλανδία, με τελικό προορισμό των κερδών της οφ-σορ στα νησιά Μπαρμπέιντος. Ως εταιρείες-θυρίδες ορίζονται οι θυγατρικές εταιρείες που ιδρύονται σε χώρες, με μικρή ή ανύπαρκτη φορολόγηση, ώστε να αποτελέσουν δίαυλο μεταφοράς κεφαλαίων από τα κράτη όπου γίνεται η επένδυση στα κράτη με την χαμηλότερη φορολογία. Η Eldorado Gold χρησιμοποιώντας Ολλανδικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν στην πραγματικότητα δραστηριότητα στην Ολλανδία, μεταφέρει τις πληρωμές των τόκων από την ελληνική θυγατρική Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. σε οφ-σορ στα νησιά Μπαρμπέιντος προκειμένου τα ποσά αυτά να είναι αφορολόγητα. Έτσι, μακροχρόνια αναμένετε η εταιρεία να εξοικονομήσει πολλά έσοδα μέσα από την φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την Κατρίν Μακ Γκόραν, ερευνήτρια στη SOMO, «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Από τη μια επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας με καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα και από την άλλη διευκολύνουν ενεργά τη φοροποφυγή που κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο».

Η Ολλανδία λειτουργεί ως ένας φτιαχτός φορολογικός μεσάζοντας, που βοηθάει τις πολυεθνικές να μεταφέρουν κεφάλαια, χρησιμοποιώντας την Ολλανδία ως ενδιάμεσο σταθμό. Άλλωστε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η υπόθεση της Eldorado Gold δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Η Ολλανδία μαζί με το Λουξεμβούργο αποτελούν τους δυο πιο γνωστούς φορολογικούς παραδείσους μέσω των οποίων πολλές εταιρείες, ελληνικών και ξένων συμφερόντων, γλιτώνουν φόρους στη χώρα μας.

Η Ίντρα Ρόμγκενς, ερευνήτρια της SOMO, ισχυρίζεται ότι: « η κατάχρηση του φορολογικού συστήματος από τις μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ο διαμεσολαβητικός ρόλος που παίζει το δικανικό σύστημα της Ε.Ε. στα φορολογικά καθεστώτα των κρατών μελών πρέπει πλέον να ελεγχθεί συστηματικά από την ειδική επιτροπή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τo φορολογικό σύστημα».

Παράλληλα, η έκθεση τονίζει τα αρνητικά αποτελέσματα που αποφέρει και στο περιβάλλον η δράση της εταιρείας και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτής φτάνουν να απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Παρουσιάζει με επιστημονικά στοιχεία την περιβαλλοντική καταστροφή που αναμένεται να προκληθεί από την δραστηριότητα της εξόρυξης, η οποία θα καταστρέψει το παρθένο δάσος της Χαλκιδικής και ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων εξαιτίας της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Σύμφωνα, με την έκθεση η ανάπτυξη ορυχείων στην περιοχή θα δημιουργήσει προβλήματα στον αγροτικό τομέα, στη δασοκομία και στην αλιεία.

Ταυτόχρονα, καθώς, οι διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας έχουν κατασταλεί βιαίως από την αστυνομία, η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της σχετικά με τον τρόπο δράσης της αστυνομίας και έχει ζητήσει από την ελληνική πολιτεία να διεξάγει έρευνες. Παράλληλα, ενώ, η προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε τα σχέδια εξόρυξης της εταιρείας, η νέα έχει υποσχεθεί να αναθεωρήσει τη σύμβαση με την Eldorado Gold.

Η Κατρίν ΜακΓκόραν, προσθέτει ότι «Στο πλαίσιο της επανεξέτασης της σύμβασης εξόρυξης για την οποία έχει δεσμευτεί η παρούσα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει μια ανάλυση κόστους-οφέλους που θα συνεκτιμήσει την επιθετική δομή του φορολογικού σχεδιασμού της εταιρείας και τη νομιμότητά του και όχι μόνο ποσοτικά τα φορολογικά έσοδα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, την απώλεια θέσεων εργασίας που θα προκληθούν από τη δραστηριότητά της». Και καταλήγει στο ότι «Η ολλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει την δημοσιονομική στήριξη στην Eldorado Gold και να αναμορφώσει ριζικά το φορολογικό της σύστημα».

Για περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την έκθεση, δείτε τις παρακάτω διευθύνσεις :

http://www.somo.nl/publications-en/Publication_4177?set_language=en (Η έκθεση της SOMO και όλο το σχετικό υλικό, με άρθρα και βίντεο)

http://www.thepressproject.gr/article/69975/To-rififi-tis-Eldorado-Gold

K.T.