“Το εταιρικό μοντέλο βλάπτει σοβαρά την υγεία :
Μία προοδευτική πολιτική για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό”
Εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς»
Η προοδευτική πολιτική για το φάρμακο, σε αντίθεση προς το κυρίαρχο εταιρικό μοντέλο ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη 7/2 το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», σε συνεργασία με το δίκτυο Transform!, με ομιλητές τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και πρώην Ευρωβουλευτή, Βιτόριο Ανιολέτο (Vittorio Agnoletto), υπό τον συντονισμό του διευθυντή του ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», Νίκου Σβέρκου.
Ο Β. Ανιολέτο ξεκίνησε την εισήγησή του επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη μάχη που δίνει η Ελλάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους κοινωνικούς παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα υγείας και το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, τονίζοντας ότι η φτώχεια είναι, στην πραγματικότητα η βασική ασθένεια.
Όπως ανέφερε, η εκμετάλλευση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας («πατέντες») είναι αυτή που εκτοξεύει το κόστος πώλησης των φαρμάκων, καθώς ακόμα και σε ακριβά και καινοτόμα φάρμακα, όπως τα ογκολογικά, το κόστος παραγωγής δεν υπερβαίνει το 9% της τιμής πώλησης, ενώ απολύτως αποκαλυπτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες των φαρμακοβιομηχανιών για τηδιαφήμιση (marketing) των φαρμάκων τους και την προώθηση των συμφερόντων τους μέσω lobbying είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη στιγμή που, λόγω του κόστους των φαρμάκων, κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, επειδή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ήδη υπάρχοντα φάρμακα.
Σε επίπεδο προτάσεων για μια εναλλακτική φαρμακευτική πολιτική, ο Β. Ανιολέτο αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανεξάρτητης έρευνας, αλλά και απαγόρευσης της κατοχύρωσης μέσω πατέντας φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί με δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα, ώστε αυτά να είναι ελεύθερα προσβάσιμα, στην ενίσχυση της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, αλλά και στην ανάληψη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ευθύνης συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε ότι η υγεία είναι ένα θέμα ευαίσθητο και ταυτόχρονα ένα συγκρουσιακό πεδίο μεταξύ αφ’ ενός του καθολικού δικαιώματος πρόσβασης στην υγεία και τη φαρμακευτική κάλυψη και της βιωσιμότητας των δημόσιων συστημάτων υγείας και αφ’ ετέρου της αγοραίας λογικής που προτάσσει το επιχειρηματικό κέρδος. Όπως είπε, προτεραιότητα για την Αριστερά πρέπει να είναι η δημιουργία μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών πάνω σε αυτή την ξεκάθαρη διαιρετική τομή.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ανδρ. Ξανθός επισήμανε ότι παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση της Αριστεράς υλοποίησε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, με τέσσερις βασικούς πυλώνες : Πρώτον, την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης όλου του πληθυσμού σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεύτερον, την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους, τρίτον, την προώθηση προοδευτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση διαχρονικών στρεβλώσεων και παθογενειών, όπως λόγου χάρη η δημιουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και, τέταρτον, την ηθικοποίηση του συστήματος υγείας, μέσα από την ανάδειξη και αντιμετώπιση των μηχανισμών συναλλαγής και διαπλοκής στο χώρο της υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το σύστημα εξακολουθεί να έχει ελλείψεις και προβλήματα, καθώς, όπως ανέφερε, το σημαντικό κατά την πρώτη περίοδο ήταν να εξασφαλιστεί η επιβίωσή του, ενώ το μεγάλο στοίχημα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, ο Ανδρ. Ξανθός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ειδικής επιτροπής (HTA) μέσω της οποίας αξιολογείται η φαρμακευτική καινοτομία, λαμβάνοντας υπόψη την προστιθέμενη φαρμακευτική αξία και το κλινικό όφελος που δημιουργεί κάθε φάρμακο για τους ασθενείς, η διαπραγμάτευση προσιτών τιμών αποζημίωσης, η δημιουργία σύγχρονων μητρώων ασθενών, ώστε να προσδιορίζεται ο πληθυσμός-στόχος κάθε φαρμάκου και να εξασφαλίζεται ότι κάθε ασθενής θα έχει πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζεται, ανεξαρτήτως κόστους. Ανέφερε δε ότι επόμενος στόχος του Υπουργείου είναι και η μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών λόγω της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Τέλος, και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι, λόγω της φύσης της, η φαρμακευτική πολιτική αποτελεί ένα από τα θέματα που απαιτούν πρωτίστως απαντήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γι’ αυτό και είναι σημαντική η ανάδειξη του θέματος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών
Το Εταιρικό Μοντέλο βλάπτει σοβαρά την υγεία: Μια προοδευτική πολιτική για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό (Βιτόριο Ανιολέτο) from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.
Το Εταιρικό Μοντέλο βλάπτει σοβαρά την υγεία: Μια προοδευτική πολιτική για το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό (Ανδρέας Ξανθός) from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.