Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019 βασίζεται στις συζητήσεις και τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 24ο Εργαστήριο για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώθηκε από το EuroMemo Group σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ελσίνκι. Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019 θα δημοσιευτεί μαζί με τη λίστα των υπογραφών υποστήριξης. Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είναι υπεύθυνο για την ελληνική έκδοση του Υπομνήματος.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019 αναλύει με κριτικό τρόπο τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Στην ευρωζώνη, οι οικονομικές εξελίξεις από την έναρξη της κρίσης έχουν σημαδευτεί από την εμβάθυνση της παραγωγικής απόκλισης μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, με τη Γαλλία να εξισορροπεί κάπου στη μέση. Η παρατεταμένη περίοδος των υψηλών επιπέδων ανεργίας σε μερικές χώρες μαζί με την αυξανόμενη επικράτηση των χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας και των επισφαλών μορφών απασχόλησης συνέβαλαν στην αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας σε πολλά κράτη της ζώνης του ευρώ. Αυτό συνοδεύτηκε από την αυξανόμενη υποστήριξη των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων σε έναν αριθμό χωρών, πολλά από τα οποία είναι εχθρικά απέναντι στο ευρώ και ακόμη και προς στην ΕΕ.

Εντός αυτού του πλαισίου της αυξανόμενης επιρροής των δεξιών εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων, το Υπόμνημα του 2019 έχει ως στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία μιας προοδευτικής οικονομικής πολιτικής για την Ευρώπη. Περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί ένα νέο σχέδιο πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων και στις οικολογικές ανάγκες του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, είναι αναγκαίο να καλυφθούν οι ανάγκες εκείνων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης η οποία ξεκίνησε το 2007-08: των εργαζομένων που έρχονται αντιμέτωποι με τον εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας, των επισφαλώς εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών/-τριών και άλλων ευπαθών ομάδων. Υπό αυτήν την έννοια, οι Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ μιας λαϊκής πολιτικής οικονομίας για την Ευρώπη.

Ακολουθεί η περίληψη του Υπομνήματος των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019.

Download (PDF, Unknown)