“Με ευρυγώνιο φακό” – Περιοδική έκδοση για τις διεθνείς τάσεις (Τεύχος #2 | Ιούλιος 2021)

Η εξαμηνιαία περιοδική έκδοση για τις διεθνείς τάσεις Με ευρυγώνιο φακόκυκλοφορεί στο πλαίσιο της θεματικής Ευρώπη & Κόσμος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, σε επιμέλεια του Ανδρέα Μαράτου, υποψ. δρ. Φιλοσοφίας, επιστημονικού συνεργάτη και μέλους του ΙΝΠ.

Σκοπός της έκδοσης είναι να παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό πλευρές των διεθνών εξελίξεων και τάσεων, σε διάλογο, αλλά όχι σε εξάρτηση από την τρέχουσα κάθε φορά επικαιρότητα. Αξιοποιώντας συμβολές και αναλύσεις μιας ευρείας ομάδας συνεργατών, σταθερών και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με διαφορετικές προσεγγίσεις και αφετηρίες (επιστημονικές, αλλά και πολιτικές), επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε αυτό που λέει ο τίτλος της έκδοσης: έναν ευρυγώνιο φακό, για να προσεγγίσουμε τον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε.

 

Στο ΤΕΥΧΟΣ #2 / ΙΟΥΛΙΟΣ 2021 φιλοξενούμε:

-Αντί της μόνιμης στήλης World Review, ένα εκτεταμένο Editorial των Δανάης Κολτσίδα και Ανδρέα Μαράτου για τα μεγάλα ερωτήματα της διεθνούς συγκυρίας σήμερα.

-Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ένα αφιέρωμα στις εθνικές ταυτότητες στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο από ιστορική σκοπιά αλλά κυρίως επιδιώκοντας να αναδείξουμε τους όρους  πολιτικής εργαλειοποίησης, χειραγώγησης και αναδιαμόρφωσής τους σήμερα. Στο αφιέρωμα γράφουν ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης για την Ελλάδα, ο Άρλιντ Τσόρι για την Αλβανία, ο Δημήτρης Παναγιωτάκης για την κληρονομιά της Γιουγκοσλαβίας και τη Σερβία, ο Λιούπτσο Πετκόφσκι για τη Βόρεια Μακεδονία, οι Νίκος Βλαχάκης και Βασίλης Μαραγκός για την Βουλγαρία και ο Αλέξανδρος Λάμπρου για την Τουρκία. Επειδή το κουρδικό ζήτημα αποτελεί σήμερα κομβικό στοιχείο και διαιρετική τομή για τα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία, κάνοντας μία μικρή γεωγραφική παρέκβαση, συμπεριλάβαμε στο αφιέρωμα κείμενο του Μουράτ Ισσί για την κουρδική εθνική ταυτότητα.

-‘Εναν νέο θεματικό φάκελο, με τίτλο Η Αριστερά στην Ευρώπη και στον κόσμο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση τριών ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων: του Ιταλικού ΚΚ και των ΚΚ Γαλλίας και Ισπανίας. Γράφουν, εκκινώντας από την επέτειο, ο Γκουίντο Λιγκουόρι για την κληρονομιά του Γκράμσι και του Μπερλινγκουέρ, ο Ροζέ Μαρτελί για την γαλλική Αριστερά σήμερα και ο Μαουρίθιο Βαλιέντε Οτς για τα εκατόχρονα του ισπανικού κόμματος υπό το φως των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα του. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα κείμενο του Αριστείδη Μπαλτά που αφορμάται από τα 100χρονα ίδρυσης των τριών κομμάτων καθώς και του ΚΚ Κίνας αλλά και από τα 150χρονα της Παρισινής Κομμούνας και διατρέχει αναστοχαστικά την αριστερή και κομμουνιστική περιπέτεια αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, τους όρους αποσύνδεσης θεωρητικών αναζητήσεων και πολιτικής πρακτικής σε αυτή την διαδρομή αλλά κυρίως την ανάγκη σήμερα, για την Αριστερά παγκόσμια, επανασύνδεσης θεωρίας και πράξης.

 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων τους.

 

Download (PDF, Unknown)

 

Μπορείτε να δείτε το ΤΕΥΧΟΣ #1 / ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020 στο παρακάτω link:

https://poulantzas.gr/yliko/me-evrygonio-fako-periodiki-ekdosi-gia-tis-diethneis-taseis-tefchos-1-dekemvrios-2020/