Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συζήτηση για τη νεολαία, τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, τις διαφορετικές γενιές εντός αυτών και τον ρόλο της γενεακής διαφοροποίησης εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Παπανικολόπουλου

Οι Millenials στον δρόμο. Ο ρόλος των γενεών στα κινήματα της σύγχρονης Ελλάδας

που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 στο ασφυκτικά γεμάτο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Θεμέλιο.

 

Παρακολουθείστε το βίντεο της παρουσίασης εδώ:

Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τις εκδόσεις Θεμέλιο, μίλησαν η Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, ομότιμη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ και ο Κώστας Γούσης, συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος του ινστιτούτου Eteron “Youth – Voice On”, εξαίροντας τη συνεισφορά της μελέτης του Δ. Παπανικολόπουλου και στην επιστημονική και στην πολιτική/κοινωνική συζήτηση.

Την παρουσίαση, που συντόνισε ο Χρήστος Αβραμίδης, δημοσιογράφος και υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, άνοιξαν εκ μέρους των συνεκδοτών οι Άννα Μαλικιώση και Δανάη Κολτσίδα, ενώ παρέμβαση έκανε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις και παρατηρήσεις του πολυπληθούς και νεανικού κατά κύριο λόγο κοινού.

 

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Περισσότερα για το βιβλίο

Το βιβλίο του Δημήτρη Παπανικολόπουλου “Οι Millenials στον δρόμο. Ο ρόλος των γενεών στα σύγχρονα κινήματα” (ΙΝΠ/Θεμέλιο, 2023) φιλοδοξεί να συμβάλει στη συζήτηση για το ρόλο των γενεών στην πολιτική και, πιο συγκεκριμένα, στην κινηματική δράση. Πώς αλληλεπιδρούν οι ιστορικές συνθήκες, τα κοινωνικά κινήματα και οι γενιές; Και πώς τεκμηριώνεται και ερμηνεύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των νέων στα κοινωνικά κινήματα;

Με αυτά τα ερωτήματα ξεκινά η μελέτη, η οποία όμως εστιάζει στη γενιά των Millennials, η οποία ηγήθηκε των αγώνων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη επέλαση των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα και τη συγκρίνει με τις προηγούμενες γενιές. Για το σκοπό αυτό, εντοπίζονται και αναλύονται οι διαγενεακές διαφορές σε τέσσερις τομείς: Α) κοινωνικό προφίλ, αιτήματα και τύπος στράτευσης, Β) μορφές δράσης και χρήση ψηφιακών μέσων, Γ) οργανωτικές πρακτικές, ηγετικοί ρόλοι, καταμερισμός εργασιών και αντιλήψεις περί συμμαχιών, και Δ) πολιτική ατζέντα και γλώσσα.

Το βασικό ερώτημα, επομένως, με το οποίο αναμετράται η μελέτη είναι σε ποιο βαθμό οι Millennials άλλαξαν τα δεδομένα στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα, αλλά και πώς, με τη σειρά της, η κινηματική δράση επηρεάζει τη συγκρότηση και την πολιτικοποίησή των γενεών, καθώς και τη ζωή και τις απόψεις των ατόμων.