Στην αριστερή θεωρία και πράξη και στα ερωτήματα της κατεύθυνσης και της στρατηγικής για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και τον σοσιαλισμό στη σύγχρονη εποχή ήταν αφιερωμένη η εβδομάδα που πέρασε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Αναλυτικότερα:

 

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Σπούτνικ συζήτηση με θέμα Σοσιαλισμός και άλλες ιστορίες κοινωνικού μετασχηματισμού. Αφορμή της συζήτησης ήταν η έκδοση στα ελληνικά του συλλογικού τόμου Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, δημοκρατία και οικολογία εναντίον καπιταλισμού (ΙΝΠ/Νήσος, 2022), σε επιμέλεια Klaus Dörre και Christine Schickert και μετάφραση Κυριάκου Μελίδη.


Στην εκδήλωση μίλησαν οι Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Αλίκη Κοσυφολόγου, δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια, Κατερίνα Λαμπρινού, πολιτική επιστήμονας, και Κυριάκος Μελίδης, υποψ. δρ. Κοινωνιολογίας και μεταφραστής του βιβλίου, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το βιβλίο, αλλά και γύρω από το ευρύτερο ερώτημα του κοινωνικού μετασχηματισμού και του σοσιαλισμού σήμερα, με τους ομιλητές και τις ομιλήτριες να καταθέτουν αμηχανία αλλά και ελπιδοφόρα παραδείγματα, εμπειρίες των κοινωνικών κινημάτων και αριστερών πολιτικών εγχειρημάτων διεθνώς αλλά και θεωρητικά σχήματα που θα μπορούσαν να απαντήσουν σήμερα στο κλασικό ερώτημα “τι να κάνουμε”. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία πλήθους νέων ανθρώπων.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης: https://youtu.be/A0XL1VVky1s

 

Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης” του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το New York University. Η εκδήλωση, με θεωρητικό και πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά και έντονα ανθρώπινη διάσταση, είχε τίτλο Η εκδήλωση με θέμα Η πολιτική ως φιλοσοφία. Η συνάντηση αριστερής σκέψης και πρακτικής μέσα από το έργο του Αριστείδη Μπαλτά και ήταν αφιερωμένη στα 80ά γενέθλιά του.


Για τη ζωή και το έργο του Αριστείδη Μπαλτά μίλησαν οι Tommaso Fattori, συνήγορος των Κοινών, Ιταλία, Ανδρέας Μαράτος, συγγραφέας-ζωγράφος και Lidia Santarelli, ιστορικός, ΗΠΑ. Εκ μέρους του NYU προλόγισε η καθηγήτρια Λιάνα Θεοδωράτου, στην οποία ανήκε και η ιδέα και οργάνωση της εκδήλωσης, ενώ εκ μέρους του ΙΝΠ προλόγισε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ Γεράσιμος Κουζέλης. Ευχές για τα ογδοηκοστά γενέθλια του Αριστείδη Μπαλτά έστειλε μια πλειάδα διανοουμένων από τις ΗΠΑ που προβλήθηκαν σε ένα σύντομο βίντεο, ενώ ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε το κλείσιμο της εκδήλωσης στο οποίο πήρε το λόγο ο ίδιος.

Δείτε εδώ το βίντεο της εκδήλωσης: https://youtu.be/1cG6MyBMgA8