Συζήτηση με θέμα Σοσιαλισμός και άλλες ιστορίες κοινωνικού μετασχηματισμού διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στον Πολυχώρο Σπούτνικ. Αφορμή της συζήτησης ήταν η έκδοση στα ελληνικά του συλλογικού τόμου Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, δημοκρατία και οικολογία εναντίον καπιταλισμού (ΙΝΠ/Νήσος, 2022), σε επιμέλεια Klaus Dörre και Christine Schickert και μετάφραση Κυριάκου Μελίδη.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Αλίκη Κοσυφολόγου, δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια, Κατερίνα Λαμπρινού, πολιτική επιστήμονας, και Κυριάκος Μελίδης, υποψ. δρ. Κοινωνιολογίας και μεταφραστής του βιβλίου, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ανδρουλιδάκης.

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το βιβλίο, αλλά και γύρω από το ευρύτερο ερώτημα του κοινωνικού μετασχηματισμού και του σοσιαλισμού σήμερα, με τους ομιλητές και τις ομιλήτριες να καταθέτουν αμηχανία αλλά και ελπιδοφόρα παραδείγματα, εμπειρίες των κοινωνικών κινημάτων και αριστερών πολιτικών εγχειρημάτων διεθνώς αλλά και θεωρητικά σχήματα που θα μπορούσαν να απαντήσουν σήμερα στο κλασικό ερώτημα “τι να κάνουμε”. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία πλήθους νέων ανθρώπων.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης: