Το κείμενο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα στον πόλεμο στην Ουκρανία του Τεύχους #4 της περιοδικής διαδικτυακής έκδοσης του ΙΝΠ “Με ευρυγώνιο φακό”. Βρείτε ολόκληρο το τεύχος εδώ: https://poulantzas.gr/yliko/me-evrygonio-fako-periodiki-ekdosi-gia-tis-diethneis-taseis-tefchos-4-ioulios-2022

 

 

Η θέση της χώρας για τον πόλεμο

 

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου είναι ένας συνασπισμός τριών κομμάτων: του Δημοκρατικού Κόμματος (DP, φιλελεύθερο), των σοσιαλδημοκρατών του LSAP και των Πρασίνων. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι το χριστιανοδημοκρατικό CSV. Όλες αυτές οι δυνάμεις, καθώς και το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, συμφωνούν στην εναντίωση στη ρωσική εισβολή και στη στήριξη της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα υποστηρίζουν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. (Το Λουξεμβούργο έχει παραδώσει όπλα σε μέτρια κλίμακα). Αυτό επιβεβαιώθηκε στις 2 Ιουνίου, όταν έγινε συζήτηση στο Κοινοβούλιο μετά από μια εξ αποστάσεως ομιλία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky. Η θέση αυτή υποστηρίζεται ευρέως από τον πληθυσμό του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, το 27% του πληθυσμού υποστηρίζει σθεναρά την αποστολή όπλων και το 35% μάλλον την υποστηρίζει σε αντίθεση με το 14% που είναι σθεναρά αντίθετο και το 19% που είναι μάλλον αντίθετο. Το ποσοστό αυτό είναι ελάχιστα μικρότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της ΕΕ (33% + 34% υποστηρίζουν, 13% + 13% αντιτίθενται).

Η πιο έντονη διαφοροποίηση προέρχεται από το κόμμα ADR, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί το ακροδεξιό κόμμα του Λουξεμβούργου, και σίγουρα το πιο δεξιό κόμμα στο Κοινοβούλιο. Ενώ κατήγγειλε την εισβολή, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις χωρίς να απαιτήσει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, λέγοντας μάλιστα: “Είναι μη ρεαλιστικό να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα”. Ο εκπρόσωπός του τόνισε επίσης τις εσωτερικές διαιρέσεις στην Ουκρανία, τις οποίες κανείς άλλος δεν ανέφερε για τον απλούστατο λόγο ότι ο πόλεμος έτεινε στην πραγματικότητα να ενισχύσει την εθνική ενότητα.

 

Η Αριστερά για τον πόλεμο

 

Ως Αριστερά θα ορίσουμε το Dei Lenk (Αριστερά) και το KPL (Κομμουνιστικό Κόμμα του Λουξεμβούργου). Το Dei Lenk είναι η κύρια δύναμη με δύο βουλευτές και συμβούλους σε πολλές πόλεις. Ανήκει στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το KPL δεν έχει έδρες στο Κοινοβούλιο, αλλά είναι παρόν σε δύο τοπικά συμβούλια.

Όπως και τα περισσότερα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη, το Dei Lenk δεν έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα συνέβαιναν στην Ουκρανία μετά το 2014. Όμως άρχισε να γίνεται σαφές τους δύο τελευταίους μήνες του 2021 ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Στην πρώτη δημόσια δήλωση του το Dei Lenk στις 22 Φεβρουαρίου 2022, διατύπωσε την “έντονη καταδίκη της αναγνώρισης από τη Ρωσία των αυτονομιστικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και της άμεσης εισβολής στην περιοχή αυτή για τη διατήρηση της “ειρήνης” εκεί”. Μόλις ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, αποτέλεσε το κύριο ζήτημα στη συνεδρίαση της εθνικής μας ηγεσίας στις 11 Μαρτίου. Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας τη ρωσική εισβολή ως “μια αδικαιολόγητη πράξη επίθεσης” και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και άνευ όρων αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ασχολήθηκε με τα ζητήματα των προσφύγων, των κυρώσεων, της υλικής βοήθειας προς την Ουκρανία, της υποστήριξης των αντιπολεμικών δράσεων στη Ρωσία.  Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά δεν ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της αποστολής όπλων, καθώς δεν υπήρχε συναίνεση.

Μια προσθήκη σε αυτό το ψήφισμα υιοθετήθηκε σε συνάντηση της ηγεσίας μας τον Μάιο, που επανήλθε σε αυτό το ζήτημα με κάποιες λεπτομέρειες και έθεσε το ζήτημα του ΝΑΤΟ, την αποτυχία του ΟΑΣΕ και άλλα ζητήματα.

Θα ήταν υπερβολή να πούμε σε αυτό το σημείο ότι έχουμε μια σφαιρική εκτίμηση της διεθνούς συγκυρίας. Αλλά είναι σαφές ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει ευρείες προεκτάσεις, πολύ πέρα από το άμεσο περιβάλλον του. Ιδιαίτερα η διεθνής επισιτιστική κρίση που οξύνεται και οι επιπτώσεις του πολέμου στο κόστος ζωής σε πολλές χώρες. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από το 1945 και δεν έχουμε δει ακόμη όλες τις επιπτώσεις της.

Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου είναι παρόμοια με αυτή ορισμένων κομμουνιστικών κομμάτων στη νότια Ευρώπη, με μεγαλύτερη έμφαση στη θεώρηση της ευθύνης του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο.

 

Αριστερά και ΝΑΤΟ

 

Το Λουξεμβούργο είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ΝΑΤΟ, και μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις ιδρυτικό μέλος. Υπάρχει μια πολύ ευρεία συναίνεση στην κοινωνία υπέρ αυτής της κατάστασης. Τίποτα προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό να την θέσει υπό αμφισβήτηση. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, υπάρχει πολύ μικρή υποστήριξη για την αποχώρηση της χώρας από αυτό. Πράγματι, οι δημοσκοπήσεις φαίνεται να δείχνουν ότι σε καμιά χώρα της Ευρώπης επί του παρόντος ένα δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ δεν θα οδηγούσε σε αποχώρησή της.

 

Μετάφραση: Ανδρέας Μαράτος