Κύκλος εκδηλώσεων : Κοινωνία, οικονομία πολιτική στη μετά-covid19 εποχή

 

Διαδικτυακή εκδήλωση

Η ελληνική οικονομία την επαύριο της πανδημίας. Ο κίνδυνος μιας ύφεσης διαρκείας και οι προοπτικές ανάκαμψης.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

 

Αποτελεί μάλλον κοινό τόπο η εκτίμηση ότι η υγειονομική κρίση του covid19 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο της οικονομίας – η έκταση ωστόσο και το βάθος των οποίων παραμένει ακόμη ανοικτό. Είναι γεγονός ότι δεν είμαστε ακόμη σε θέση να προβλέψουμε την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες, όμως είναι επίσης δεδομένο ότι το είδος, το ύψος και ο χρόνος λήψης των μέτρων για τη αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του covid19 που υλοποιούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αν και σε ποιο βαθμό η υγειονομική κρίση θα μετατραπεί σε οικονομική, αλλά και το ποιες κοινωνικές ομάδες θα πληρώσουν το – μικρότερο ή μεγαλύτερο – τίμημα.

Θα βρεθεί η ελληνική οικονομία – η οποία μόλις είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την προηγούμενη δύσκολη δεκαετία της κρίσης – στο επίκεντρο μιας νέας ύφεσης, και μάλιστα διαρκείας, ή θα μπορέσει να ανακάμψει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα; Τι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από αυτή τη νέα κρίση, με όρους βιωσιμότητας και δικαιοσύνης; Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Κοινωνία, οικονομία & πολιτική στην μετά-covid19 εποχή» του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο Η ελληνική οικονομία την επαύριο της πανδημίας. Ο κίνδυνος μιας ύφεσης διαρκείας & οι προοπτικές ανάκαμψης.

Ομιλητές/-τριες :

  • Δημήτρης Λιάκος, οικονομολόγος, πρ. υφυπουργός στον πρωθυπουργό, πρ. πρόεδρος ΚΥΣΟΙΠ
  • Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Οικονομικών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρ. υπουργός Οικονομίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  • Ευγενία Φωτονιάτα, δρ. Οικονομικής Επιστήμης, πρ. ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ & του ΤΣ.

 

  • Συντόνισε ο Νίκος Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ, libre.gr