Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Θεσσαλονίκη – Παρουσίαση του συλλογικού τόμου “1821-2021: μνήμες τεχνών-θραύσματα ιστορίας”

03/04/2022 @ 12:00 μμ - 2:00 μμ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και οι εκδόσεις Νήσος
με την υποστήριξη του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
σας προσκαλούν στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου

1821-2021: μνήμες τεχνών – θραύσματα ιστορίας

 

την Κυριακή 3 Απριλίου 2022, ώρα 12:00
στο αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ»
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη

 

 

Θα μιλήσουν:
Αντώνης Γιανακός, συγγραφέας
Στράτος Κερσανίδης, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου
Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας, φιλόλογος
Ανδρέας Μαράτος, επιμελητής του τόμου.

Θα παρέμβουν:
Μιχάλης Μπαρτσίδης, διδάσκων Τμ. Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΠ
Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus

Θα συντονίσει:
Αναστασία Γρηγοριάδου, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός (9,58fm -ΕΡΤ3)

 

Χρήσιμες πληροφορίες για την παρακολούθηση 
Για τη δια ζώσης παρακολούθηση θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προσέλευση θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης (εντός τελευταίων τριών μηνών) και ταυτότητας, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και σε όλους τους χώρους θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

 

Περισσότερα για την έκδοση
Ο συλλογικός τόμος 1821-2021: Μνήμες τεχνών – θραύσματα ιστορίας αποτελεί μια συλλογή 47 κειμένων, σε επιμέλεια Ανδρέα Μαράτου, που ανιχνεύουν, από τη σκοπιά της τέχνης, στιγμιότυπα, πτυχές και αθέατες όψεις των 200 χρόνων της νεοελληνικής περιπέτειας. Αυτός ο επίκαιρος και πολυπρισματικός αναστοχασμός μέσα από τη λογοτεχνία, τα εικαστικά, τη μουσική, τη φωτογραφία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, την αρχιτεκτονική και το παραμύθι, αποτελεί την κεντρική δράση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, φιλοδοξεί ωστόσο να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς ευρύτερης και όχι απλώς επετειακής αξίας. Το έργο εξωφύλλου (“Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο”, 2015) παραχωρήθηκε ευγενώς από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, ενώ τα κείμενα του συλλογικού τόμου έγραψαν οι: Γιώργος Ανδρίτσος, Ελισάβετ Αρσενίου, Δημήτρης Βανέλλης, Κώστας Βούλγαρης, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Χριστίνα Δημακοπούλου, Ασπασία Δημητριάδη, Αθηνά Εξάρχου, Γιάννης Ζιώγας, Λιάνα Θεοδωράτου, Κώστας Ιωαννίδης, Λήδα Καζαντζάκη, Άγγελος Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μαριάνθη Καπλάνογλου, Στράτος Κερσανίδης, Γιάννης Κονταράτος, Ελίτα Κουνάδη, Παναγιώτης Κουνάδης, Κώστας Κρεμμύδας, Νίκος Κυπουργός, Κωνσταντίνος Κυριακός, Δήμητρα Λιάκουρα, Ανδρέας Μαράτος, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μπόλης, Παντελής Μπουκάλας, Ηρακλής Οικονόμου, Μπετίνα Παναγιωτάρα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Άννα Παπαέτη, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Πηνελόπη Πετσίνη, Λέανδρος Πολενάκης, Τζίνα Πολίτη, Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Γιώργος Σαμπατακάκης, Μάκης Σολωμός, Γιάννης Σταθάτος, Χάρης Συμβουλίδης, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Μιράντα Τερζοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, Στεριανή Τσιντζιλώνη, Βάσιας Τσοκόπουλος, Μαρία Χάλκου, Μικέλα Χαρτουλάρη, Κώστας Χριστόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Βρείτε τα βιογραφικά των συγγραφέων εδώ: https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2021/12/Βιογραφικά-Συγγραφέων.pdf
Βρείτε τα περιεχόμενα του τόμου εδώ: https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2021/12/Περιεχόμενα-1821-2021-2.pdf 
Απόσπασμα από την εισαγωγή
Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος προέκυψε από την επιθυμία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Συνεκτιμώντας τις ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της συγκυρίας, επιλέξαμε να διατρέξουμε αναστοχαστικά και τους δύο αιώνες της νεοελληνικής περιπέτειας αναδεικνύοντας και φωτίζοντας στιγμιότυπα, όψεις, γενεαλογίες αλλά και αθέατες πτυχές της από τη σκοπιά της τέχνης.

Προφανώς είναι αδύνατο, στο πλαίσιο μιας συλλογής κειμένων, να αποπειραθεί κανείς μια μεθοδική έρευνα για κάθε είδος καλλιτεχνικής πρακτικής ή έναν καθολικό αναστοχασμό για μια τόσο μεγάλη περίοδο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε, ούτως ή άλλως, μιας άλλης τάξης εγχείρημα. Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσαμε να εισηγηθούμε έναν μονοσήμαντο τρόπο θεώρησης και ερμηνείας των καλλιτεχνικών τεκμηρίων και της βιογραφίας τους. Αντίθετα, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας τα σαράντα επτά κείμενα που απαρτίζουν τον τόμο, ο χαρακτήρας των προσεγγίσεων είναι πολυπρισματικός. Στόχος μας ήταν εξαρχής να ανασύρουμε θραύσματα ιστορίας -έργα ανθρώπων, γεγονότα, ίχνη μακράς διάρκειας και τομές, μετέωρα επίδικα, υπόγειες δυναμικές, στερεότυπα, κυρίαρχα κοσμοείδωλα, ρωγμές και αντιστάσεις- όπως ανιχνεύονται στο σώμα της τέχνης, στα διάφορα είδη πολιτισμικής-καλλιτεχνικής πρακτικής και καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης: την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική και το τραγούδι, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, τα εικαστικά, τη φωτογραφία, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη λαϊκή αφήγηση.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
03/04/2022
Ώρα:
12:00 μμ - 2:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , , ,