Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Μετά το Qatargate τι; Το πολιτικό λόμπινγκ ως δομικό συστατικό του σύγχρονου καπιταλισμού | Διάλεξη Φιλίππας Χατζησταύρου

21/02/2023 @ 7:00 μμ - 9:00 μμ

Με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το Qatargate στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ανοίγει το φάκελο της λειτουργίας των πολιτικών θεσμών και τη θέση και την επίδραση του λόμπινγκ σε αυτούς, με τη διάλεξη της επίκουρης καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλίππας Χατζησταύρου, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στις 7.00 μ.μ. στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Μεταξουργείο), με τίτλο “Μετά το Qatargate τι; Το πολιτικό λόμπινγκ ως δομικό συστατικό του σύγχρονου καπιταλισμού”.

Αναλυτικότερα: Το Qatargate έφερε στο κέντρο της ελληνικής δημόσιας σφαίρας το ζήτημα της εκθετικής αύξησης των πρακτικών επιρροής και πίεσης (λόμπινγκ) ισχυρών δρώντων στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής. Η μελέτη της κανονικοποίησης τέτοιων πρακτικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση του σύγχρονου καπιταλισμού, ιδιαίτερα στην ύστερη και ψηφιακή φάση του. Μια τέτοια διερεύνηση προσπαθεί να προχωρήσει πέρα από τις αναγνώσεις του καπιταλισμού ως μιας άμορφης μάζας κεφαλαίων, κρατών και υποτελών τάξεων. Σκιαγραφώντας τα πολιτικο-οικονομικά συστήματα παρέμβασης στις δημόσιες αποφάσεις, η διάλεξη θα επιχειρήσει να καταδείξει πώς οργανώνεται ένας δημοσιο-ιδιωτικός χώρος πολιτικής όπου τα φαινόμενα διαφθοράς είναι απλώς τμήμα ενός ευρύτερου προβλήματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ομιλήτρια:

Η Φιλίππα Χατζησταύρου είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης (Υποτροφία Ι.Κ.Υ.) του Πανεπιστημίου Paris I Panthéon-Sorbonne (Διδακτορική διατριβή ”Μια διακυβερνητική ανάγνωση του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος”, δημοσιευμένη το 2010 από τις Editions Universitaires Européennes). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού D.E.A. στην Συγκριτική πολιτική (Gouvernement Comparé) της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris I Panthéon-Sorbonne και πτυχίου Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2019 εκλέχθηκε στη θέση της Επίκουρης Καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνούς Πολιτικής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ. Στο παρελθόν έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο Paris VII Denis-Diderot, Πανεπιστήμιο IEP-Sciences Po Strasbourg, Πανεπιστήμιο IEP – Sciences Po Paris. Υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Υποτροφία “Fernand Braudel” – Maison des Sciences de l’Homme- MSH, ερευνητική χορηγία Fondation Robert Schuman και επιστημονική ερευνητική χορηγία NATO) του ερευνητικού κέντρου Συγκριτικής Ανάλυσης Πολιτικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Paris I Panthéon-Sorbonne και ερευνήτρια του κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινωνιολογίας GSPE – CNRS (Πανεπιστήμιο IEP-Sciences Po Strasbourg). Είναι επιστημονική συνεργάτης του Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει ως ερευνήτρια ή/και υπεύθυνη συντονισμού σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και προγράμματα ευρωπαϊκών Δράσεων (Horizon 2020 programs, Erasmus+, Jean Monnet Actions). Είναι συντονίστρια του Jean Monnet Module “Citizen lobbying and policy change in Europe” 2023-2025.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά με κριτές (Comparative European Politics, Revue Française de l’Administration Publique, The International Spectator, Revue du Marché Commun et de l’Union Européenne, Journal of Southeast European and Black Sea Studies κ.α.) και έχει συγγράψει τις μονογραφίες Ανταγωνισμός Συμφερόντων στην Πολιτική (Τζιόλα, 2021) και Ποιος κυβερνά την Ευρώπη; Οι δομές εξουσίας μετά την οικονομική κρίση (Τζιόλα, 2018) (αναλυτικότερα βλ. www.researchgate.net/profile/Filippa-Chatzistavrou/research).  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και η διδακτική της εμπειρία καλύπτουν τα πεδία θεωρίας και πρακτικών διακυβέρνησης, κυριαρχίας και ηγεμονίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική, ομάδων επιρροής και σύγκρουσης συμφερόντων στη δημόσια πολιτική, συγκριτικής ανάλυσης πολιτικών συστημάτων και ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνιολογίας με έμφαση στη βιογραφική προσέγγιση.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
21/02/2023
Ώρα:
7:00 μμ - 9:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Πολυχώρος Σπούτνικ
Κεραμεικού 46
Αθήνα,
+ Χάρτης Google