Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Εμβόλια, ανισότητες, πατέντες: Η ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης

09/06/2021 @ 7:00 μμ - 10:00 μμ

Διαδικτυακή εκδήλωση

Εμβόλια, ανισότητες, πατέντες: Η ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης

Τετάρτη 9 Ιουνίου | 7.00 μ.μ.

 

Το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 9 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Εμβόλια, ανισότητες, πατέντες: Η ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης».

 

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε μεταξύ άλλων τη βαθιά διασύνδεση και αλληλεξάρτηση των επιμέρους περιοχών του πλανήτη στον σύγχρονο κόσμο και, ταυτόχρονα, τις τεράστιες ανισότητες που χωρίζουν τον παγκόσμιο Βορρά από τον παγκόσμιο Νότο, καθώς και έναν νέο τύπο «υγειονομικού εθνικισμού», που οδηγούν σε αποκλεισμούς από την περίθαλψη και την πρόληψη έναντι της covid19.

Την ίδια στιγμή που η ανθρωπότητα, χάρη στην αλματώδη επιστημονική πρόοδο, κατάφερε να βρει μέσα σε ελάχιστους μήνες τα εμβόλια που χρειάζονται για να χτιστεί τείχος ανοσίας έναντι της παγκόσμιας απειλής που αποδείχτηκε ότι αποτελούσε ο νέος κορονοϊός, ο μηχανισμός των πατεντών και η προτεραιότητα στην ιδιωτική εταιρική ιδιοκτησία έναντι των κοινωνικών αναγκών διεθνώς, οδήγησε όχι μόνο σε καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην παραγωγή και διάθεση των εμβολίων, αλλά κυρίως σε αποκλεισμό μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού από αυτά.

Τίθεται έτσι εύλογα το ερώτημα της ιδιοκτησίας της επιστημονικής γνώσης και των πορισμάτων της, της έρευνας ως κοινού αγαθού, της παγκόσμιας δικαιοσύνης, αλλά και της υγείας ως καθολικού δικαιώματος, όχι μόνο ως θεμελιωδών αξιακών επιλογών, αλλά και υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητας.

Διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και ένα ευρύ παγκόσμιο κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, τάσσονται υπέρ της άρσης των πατεντών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς έναντι της covid19.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς συζητούν για την ανάγκη μιας παγκόσμιας και δίκαιης ρύθμισης γύρω από τα εμβόλια και της πατέντες, με ανθρώπους από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών.

 

Μιλούν:

Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων, ΜΚΟ Praksis,

Γιάννης Νάτσης, υπεύθυνος πολιτικής για την πρόσβαση στο φάρμακο, European Public Health Alliance (EPHA), μέλος ΔΣ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)

Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρ. υπουργός Υγείας

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (The Left), αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

James Love, Διευθυντής ΜΚΟ Knowledge Ecology International, σύμβουλος διεθνών οργανισμών σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας

 

Συντονίζει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, Δανάη Κολτσίδα.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του καναλιού του ΙΝΠ στο YouTube (https://www.youtube.com/channel/UClqH6weu-kTaINRJ8SB6ygg).

 

Περισσότερα για τους ομιλητές/τριες:

Η Μαριανέλλα Κλώκα είναι επικεφαλής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων, ΜΚΟ Praksis. Είναι επίσης συνδιευθύντρια του Διεθνούς Πρακτορείου Ειδήσεων PRESSENZA και συνδημιουργός της μη κερδοσκοπικής ομάδας contentativa, με στόχο την ενδυνάμωση οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Είναι επί πολλά χρόνια ενεργή στο ανθρωπιστικό κίνημα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στο ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Συμμετείχε στην αρχική ομάδα εκδοτών του περιοδικού Antivirus και δημιούργησε την ΛΟΑΤΚΙ εφημερίδα City Uncovered. Διετέλεσε διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», ενώ υποστήριξε τα πρώτα βήματα του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος, «Προμηθέας». Έχει παραδώσει διδακτικές ενότητες για συνηγορία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στην πρωτοβουλία ενδυνάμωσης οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών Social Dynamo. Από τον Ιανουάριο 2020 είναι μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών.

Ο Γιάννης Νάτσης είναι επικεφαλής πολιτικής για την πρόσβαση στο φάρμακο στη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση European Public Health Alliance (EPHA) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ως εκπρόσωπος των οργανώσεων ασθενών. Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον ΟΗΕ και στον ιδιωτικό τομέα σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Έχει διατελέσει σύμβουλος του TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD), με αντικείμενο την πρόσβαση στα φάρμακα. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Health Forum Gastein (EHFG), ενώ είναι ιδρυτικό μέλος της European Alliance for Responsible R&D and Affordable Medicines και εκπροσωπεί την οπτική της δημόσιας υγείας στο High Level Group (HLG) των συναντήσεων Στρογγυλής Τράπεζας των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας και των επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιριών, στο Health Technology Assessment (HTA) Network Stakeholder Pool της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ρεθύμνου από το 2012 μέχρι σήμερα. Διετέλεσε αναπληρωτής (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015) και στη συνέχεια υπουργός Υγείας (Σεπτέμβριος 2015-Ιούλιος 2019). Είναι γιατρός μικροβιολόγος, εργαζόμενος στο δημόσιο σύστημα υγείας (Κ.Υ. Περάματος και στη συνέχεια Νοσοκομείο Ρεθύμνου). Υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Εθελοντικού Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λειτουργεί στο Ρέθυμνο από το 2008.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (The Left) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωκοινοβουλίου. Από το 2014 έως σήμερα, είναι ο μόνος Έλληνας κι ο μόνος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, και σύμφωνα με το VoteWatch.EU ο Έλληνας Ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Εργάστηκε ως μηχανικός και διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων επί 25ετία, ενώ εκλέγεται συνεχώς στο Ευρωπαϊκό και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από το 2004. Στο Ευρωκοινοβούλιο (μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων του) μετέχει σε δυο επιτροπές: Ως τακτικό μέλος σην ECON (Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής) και ως αναπληρωματικό μέλος στην REGI (Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ο James Love είναι διευθυντής της διεθνούς ΜΚΟ Knowledge Ecology International. Η δουλειά του επικεντρώνεται στην παραγωγή, διαχείριση και πρόσβαση σε γνωσιακούς πόρους, καθώς και σε πλευρές της πολιτικής ανταγωνισμού. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις προσπάθειές του για τη μείωση του κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων (HIV/AIDS). Η τρέχουσα ενασχόλησή του επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης, στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στο κόστος και την πρόσβαση σε νέα φάρμακα, εμβόλια και άλλα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και σε σχετικά θέματα άλλων αγαθών γνώσης, περιλαμβανομένων των δεδομένων, του software, άλλων πληροφοριών που προστατεύονται από copyright ή συναφή δικαιώματα και σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της παραγωγής γνώσης ως δημόσιου αγαθού. Κατέχει master στη Δημόσια Διοίκηση από το Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Harvard και master στις Δημόσιες Υποθέσεις από το Woodrow Wilson School of Public and International Affairs του Πανεπιστημίου του Princeton.

Είναι σύμβουλος του ΟΗΕ, εθνικών κυβερνήσεων, διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ΜΚΟ στο χώρο της δημόσιας υγείας, ενώ έχει συγγράψει σειρά άρθρων και μονογραφιών σχετικά με την καινοτομία και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το 2006 ίδρυσε το Knowledge Ecology International, συνεχίζοντας μέσω αυτού τη δουλειά που έκανε μέσω του Center for Study of Responsive Law and Essential Information, όπου εργαζόταν από το 1990-2006, ενώ έχει επίσης διατελέσει Senior Economist στην Frank Russell Company, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Rutgers και ερευνητής στα διεθνή οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Princeton. Βραβεία: MacArthur Award for Creative and Effective Institutions (2006), Public Knowledge IP3 award (2007), EFF Pioneer Award (2013), Joe A. Callaway Award for Civic Courage (2015).

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
09/06/2021
Ώρα:
7:00 μμ - 10:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,