Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΕΒΔΟΜΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ (2013)

04/12/2013 @ 7:00 μμ - 10:00 μμ

Την έβδομη ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, με θέμα “Αυταρχικός καπιταλισμός: Η Δημοκρατία σε παρακμή” και με ομιλητή τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Φρανκ Ντέπε, διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων Ινστιτούτου Goethe.

Τον ακαδημαϊκό Φρανκ Ντέπε και το έργο του θα παρουσιάσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Κουζέλης.

Μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του αριστερού φοιτητικού κινήματος στη Δυτική Γερμανία τη δεκαετία του ’60, ο Φρανκ Ντέπε υπήρξε, από κοινού με τον Ρούντι Ντούτσκε, ένα από τα κεντρικά στελέχη του ομοσπονδιακού εκτελεστικού συμβουλίου της «Σοσιαλιστικής Γερμανικής Ένωσης Φοιτητών» που πρωτοστάτησε στα γεγονότα του 1968. Μαθητής του Βολφγκαγκ Άμπεντροθ, σπούδασε πολιτική επιστήμη και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης και στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό του το 1972. Στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδαξε πολιτική επιστήμη από το 1972 μέχρι το 2006.

Το συγγραφικό του έργο είναι πολυσχιδές και περιλαμβάνει βιβλία για το έργο πολιτικών στοχαστών, όπως ο Νικολό Μακιαβέλι και ο Αύγουστος Μπλανκί, καθώς επίσης και θέματα όπως ο ιμπεριαλισμός, ο αυταρχικός καπιταλισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ελληνικά έχει εκδοθεί το βιβλίο του Η νέα διεθνής τάξη. Ο κόσμος πέρα από τον ανταγωνισμό των συστημάτων, από τις εκδόσεις Λιβάνη-Νέα Σύνορα το 1995. Παράλληλα με το συγγραφικό και ακαδημαϊκό του έργο, ο Ντέπε έχει αναπτύξει πλούσια πολιτική δράση. Μετέχει στη συντακτική επιτροπή δύο σημαντικών περιοδικών του αριστερού χώρου στη Γερμανία, Σοσιαλισμός και Ζ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ενώ είναι μέλος του κόμματος Die Linke.

Βρείτε την έκδοση της Διάλεξης, εδώ.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
04/12/2013
Ώρα:
7:00 μμ - 10:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Titleless Venue