Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων (2019) “Προοπτικές για μια λαϊκή πολιτική οικονομία στην Ευρώπη”

Έτος Έκδοσης
2019
Αριθμός σελίδων
Σειρά
Άλλες εκδόσεις
Συγγραφέας
Επιμέλεια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ελληνική έκδοση του Υπομνήματος των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019

 

Προοπτικές για μια λαϊκή πολιτική οικονομία στην Ευρώπη

 

 

Το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019 βασίζεται στις συζητήσεις και τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 24ο Εργαστήριο για την Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώθηκε από τους Ευρωπαίους Οικονομολόγους για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (γνωστοί ως EuroMemo Group, http://www.euromemo.eu/)  σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ελσίνκι.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το Υπόμνημα των Ευρωπαίων Οικονομολόγων 2019 αναλύει με κριτικό τρόπο τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις και προσεγγίσεις. Στην ευρωζώνη, οι οικονομικές εξελίξεις από την έναρξη της κρίσης έχουν σημαδευτεί από την εμβάθυνση της παραγωγικής απόκλισης μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, με τη Γαλλία να ισορροπεί κάπου στη μέση. Η παρατεταμένη περίοδος των υψηλών επιπέδων ανεργίας σε μερικές χώρες μαζί με την αυξανόμενη επικράτηση των χαμηλόμισθων θέσεων εργασίας και των επισφαλών μορφών απασχόλησης συνέβαλαν στην αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας σε πολλά κράτη της ζώνης του ευρώ. Αυτό συνοδεύτηκε από την αυξανόμενη εκλογική υποστήριξη των δεξιών εθνικιστικών κομμάτων σε έναν αριθμό χωρών, πολλά από τα οποία είναι εχθρικά απέναντι στο ευρώ και ακόμη και προς στην ΕΕ.

Εντός αυτού του πλαισίου της αυξανόμενης επιρροής των δεξιών εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων, το Υπόμνημα του 2019 έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία μιας προοδευτικής οικονομικής πολιτικής για την Ευρώπη. Περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί ένα νέο σχέδιο πολιτικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων και στις οικολογικές ανάγκες του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες εκείνων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης που ξεκίνησε το 2007-08: των εργαζομένων που αντιμετώπισαν εντατικότερο φόρτο εργασίας, του αυξανόμενου αριθμού εργαζομένων σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, των ανέργων, των μεταναστών και άλλων ευπαθών ομάδων. Υπό αυτήν την έννοια, οι Ευρωπαίοι Οικονομολόγοι τάσσονται υπέρ μιας λαϊκής πολιτικής οικονομίας για την Ευρώπη.

 

Περιεχόμενα

 

Περίληψη

Εισαγωγή: διευρυνόμενη διαφοροποίηση

  1. Μακροοικονομική πολιτική και μεταρρύθμιση της ΟΝΕ: αυξανόμενη αδυναμία της οικονομίας

Ανάλυση: Η πολιτική οικονομία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

  1. Νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική: αποτυχία της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης
  2. Η παραγωγική δομή της ΕΕ και η ανάγκη για βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μετασχηματισμό
  3. Η κοινωνική πολιτική της ΕΕ και το σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας
  4. Ο αυταρχικός λαϊκισμός και η πρόκληση ανοικοδόμησης μιας λαϊκής πολιτικής οικονομίας στην ΕΕ

Download (PDF, Unknown)