Tο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το δίκτυο Τransform! Europe

στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά»

διοργάνωσαν

την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020στον Πολυχώρο Σπούτνικ

εκδήλωση με θέμα:

Εργασία στην ψηφιακή εποχή

Juliet Webster, Work & Equality Research, Λονδίνο

Εργασία στην ψηφιακή εποχή – Juliet Webster from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

Sarah de HeuschSmart Cooperative

Εργασία στην ψηφιακή εποχή – Sarah de Heusch from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

Συντονίστρια:

Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα, ερευνήτρια ΙΝΠ

Διερμηνεία στα Ελληνικά Όλια Πετίδου

Facebook event:

https://www.facebook.com/events/2997262817004067/

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα και τις ομιλήτριες:

Το πρόγραμμα «Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά», που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το δίκτυο Τransform! Europe, έχει στόχο να θέσει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, τις δυνατότητες που προσφέρουν αλλά και τους φραγμούς που θέτουν ως προς την επίτευξη ευρύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης στο παρόν και το μέλλον και να διερευνήσει τρόπους διάχυσης και ενίσχυσης εναλλακτικών, προοδευτικών τεχνολογιών. Ευελπιστεί να βοηθήσει στην υπέρβαση τόσο της άκριτης τεχνολατρείας όσο και της τεχνοφοβίας, να αφυπνίσει ως προς τις κρίσιμες μάχες στο σήμερα και στο αύριο και να καταθέσει προτάσεις και κατευθυντήριες γραμμές δράσης.

Η παρούσα εκδήλωση είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά».

Η Τζούλιετ Γουέμπστερ (Juliet Webster) στην τριαντάχρονη ερευνητική της πορεία έχει ασχοληθεί με ζητήματα φύλου στην εξέλιξη της ψηφιακής εργασίας από τις πρώτες της μορφές μέχρι σήμερα. Έχει ερευνήσει ποικίλους κλάδους στους οποίους οι εργαζόμενες είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες (υπαλληλία, γραμματειακή υποστήριξη, λιανικό εμπόριο, τηλεφωνικά κέντρα, υπηρεσίες στο χρηματοπιστωτικό τομέα) και άλλους που υποεκπροσωπούνται (προγραμματισμός, πληροφορικά συστήματα και άλλα επαγγέλματα πληροφορικής). Έχει εργαστεί σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε φορείς χάραξης πολιτικής, όπως η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Virtual Workers and the Global Labour Market (Εικονικοί εργάτες και παγκόσμια αγορά εργασίας), συνεπιμέλεια με τον Keith Randle, 2016, Génerociencia y technologías de la informacíon (Φύλο, επιστήμη και τεχνολογίες πληροφορικής), με την Cecilia Castaño, 2014, The Information Society in EuropeWork and Life in an Age of Globalisation (Η κοινωνία της πληροφορίας στην Ευρώπη: εργασία και ζωή στην εποχή της παγκοσμιοποίησης), συνεπιμέλεια με τους Ken Ducatel και Werner Herrmann, 2000, Shaping Womens WorkGenderEmployment and Information Technology (Διαμορφώνοντας την εργασία των γυναικών: φύλο, απασχόληση και τεχνολογία πληροφορικής), 1996, Office Automationthe Labour Process and Womens Work in Britain (Αυτοματισμός στο γραφείο: η εργασιακή διαδικασία και η εργασία γυναικών στην Βρετανία), 1990.

Σάρα ντε Οζ (Sarah de Heusch) είναι επικεφαλής του προγράμματος Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Smart Cooperative και υπεύθυνη της νέας Επιτροπής Ηθικής. Έχει ειδικευτεί σε θέματα κοινωνικής προστασίας και εξέλιξης της αγοράς εργασίας, κυρίως όσον αφορά τους/τις αυτοαπασχολούμενους/ες και τους/τις λεγόμενους/ες άτυπους/ες εργαζόμενους/ες. Συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς στην παραγωγή νέας γνώσης στα παραπάνω ζητήματα και ταυτόχρονα αναπτύσσει συμπράξεις με οργανώσεις και δίκτυα που μοιράζονται τις αξίες και τις ανησυχίες του Smart. Το SΜart ξεκίνησε στο Βέλγιο το 1998 ως μη κερδοσκοπική οργάνωση για να υποστηρίξει αυτοαπασχολούμενους/ες στον τομέα του πολιτισμού με πολλαπλές υπηρεσίες, κατάρτισης, νομικής υποστήριξης, δικτύωσης, με εργαλεία διαδικτυακής έκδοσης τιμολογίων, κοινούς χώρους εργασίας κ.λπ. Το 2016 μετατρέπεται σε συνεταιριστική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης κοινωνικού σκοπού. Το Smart Cooperative δίνει προτεραιότητα στον/στην εργαζόμενο/η, ως φορέα οικονομικής και κοινωνικής αξίας, ώστε να αναπτύσσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει κοινωνικά δικαιώματα. Σήμερα έχει πάνω από 35.000 μέλη και λειτουργεί σε τουλάχιστον 40 πόλεις στην Ευρώπη.