Ο Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συνέλευση των μελών του την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019. Στη συνέλευση κλήθηκαν τόσο τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του Ομίλου όσο και πολίτες που επιθυμούσαν να εγγραφούν ως μέλη του Ομίλου για πρώτη φορά.
Η συνέλευση ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων που διοργανώθηκαν από τον Όμιλo Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης κατά την προηγούμενη τριετία. Οι εκδηλώσεις του Ομίλου κάλυψαν τα προηγούμενα χρόνια μια ευρεία θεματολογία. Εστίασαν σε θεωρητικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις, όπως οι εκδηλώσεις για τον Ευρωκομμουνισμό και τη συμβολή του Πιέτρο Ινγκράο, αυτή για τις αναγνώσεις του Κεφαλαίου του Μάρξ και την επικαιρότητά του, καθώς και αυτή για τις ηθικολογικές χρήσεις της έννοιας του λαϊκισμού. Δόθηκε επίσης έμφαση στην ιστορία της Θεσσαλονίκης με την εκδήλωση «Θεσσαλονίκη, ο σκοτεινός Βαρδάρης», στις διεθνείς εξελίξεις με εκδηλώσεις για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Τουρκία και για τη νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών (TTIP, CETA, TISA) αλλά και σε επίκαιρα πολιτικά ζητήματα όπως οι σχέσεις κράτους εκκλησίας, ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, η προπαγάνδα και ο πολιτικός λόγος.
Ξεχωριστή μνεία έγινε στη διεθνή ημερίδα με τίτλο «Μακεδονικό: …η σήμερον ως αύριον ή ως χτες;» μια δημόσια παρέμβαση μεγάλης συμβολικής αξίας που άνοιξε τολμηρά τη συζήτηση για ένα κρίσιμο ζήτημα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 και προηγήθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το 2019 το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο Όμιλος Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν δύο ημερίδες σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της πόλης: την ημερίδα «Χείμαροι της Άνοιξης – Βάλτοι του Φθινοπώρου» σε συνεργασία με το MOMus – Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης- και την ημερίδα «Κρίση της δημοκρατίας, οι συνέπειες της λιτότητας στις πολιτικές συμπερίληψης και στον σχεδιασμό» σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πουλαντζάς, ολοκληρώθηκαν για το 2019 με τη διοργάνωση δύο συζητήσεων για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης με αφορμή τα συναφή βιβλία των Αριστείδη Μπαλτά και Κώστα Δουζίνα.
Στη συνέχεια, ακολούθησε ανοικτή συζήτηση για τον προγραμματισμό των μελλοντικών δράσεων του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης. Από τη συζήτηση προέκυψε πως οι κύριοι –αλλά όχι αποκλειστικοί- άξονες ενδιαφέροντος γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθούν οι δράσεις του Ομίλου το επόμενο διάστημα είναι η κλιματική αλλαγή, η Αριστερά της εποχής μας, η ψηφιακότητα και οι νέες τεχνολογίες, η ιστορική μνήμη και τα ζητήματα πόλης και περιβάλλοντος.
Όπως είναι φανερό, ο Όμιλος Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να δίνει έμφαση τόσο στον αναστοχασμό των ρευμάτων της κριτικής σκέψης και θεωρίας όσο και σε ζητήματα αιχμής που αφορούν την εποχή μας και το μέλλον της ανθρωπότητας. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση γύρω από την ψηφιακότητα, τις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα την τεχνητή νοημοσύνη : Τι προκλήσεις θέτουν αυτές οι εξελίξεις και πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;
Η θεματική για την ιστορία και τη μνήμη έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την ανάγκη να αρθρωθεί ένας εναλλακτικός λόγος πέρα από τις ιδεοληψίες ενός εργαλειακού εθνικού αφηγήματος. Εκτός από το εθνικό επίπεδο, δόθηκε έμφαση στην τοπική ιστορία ως σημαντικό πεδίο ενδιαφέροντος και συζητήθηκε η σημασία των ομάδων προφορικής ιστορίας ανά περιοχή.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν επίσης οργανωτικά ζητήματα, όπως η πιο βαθιά σχέση του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης με το Ινστιτούτο Πουλαντζάς που διατηρεί την έδρα του στην Αθήνα, η δημιουργία ιστοσελίδας του Ομίλου Φίλων, η εγγραφή νέων μελών, η διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων εκτός από τις δημόσιες εκδηλώσεις, η πραγματοποίηση τακτικών συνελεύσεων και η καλύτερη επικοινωνία και προώθηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης.
Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε η συγκρότηση των ακόλουθων θεματικών ομάδων:
1. Πόλη – Περιβάλλον – Οικολογία
2. Ψηφιακότητα και Νέες Τεχνολογίες
3. Ιστορία και Μνήμη
4. Νέες θεωρητικές ατζέντες: Αριστερά, Δημοκρατία, Ευρώπη
Τα μέλη του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης μπορούν να εγγραφούν σε έως δυο από τις παραπάνω θεματικές ομάδες, συμπληρώνοντας σχετική ηλεκτρονική φόρμα που έχουν λάβει στο email τους. Όσοι και όσες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις θεματικές ομάδες εργασίας και δεν είναι ήδη μέλη του Ομίλου ή δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε έως δυο θεματικές ομάδες στο email poulantzas.thessaloniki@gmail.com έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Η πρώτη συνάντηση των ομάδων θα πραγματοποιηθεί αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από σχετική ενημέρωση.
Τέλος, τα μέλη που πήραν μέρος στη συνέλευση του Ομίλου Φίλων ΙΝΠ Θεσσαλονίκης εξέλεξαν τη νέα 13μελή συντονιστική επιτροπή του Ομίλου.
Ακολουθούν τα ονόματα των μελών της συντονιστικής επιτροπής σε αλφαβητική σειρά:
Αντώνης Γαλανόπουλος
Διονύσης Δρόσος
Μιχάλης Καραγιάννης
Γιάννης Κρεστενίτης
Σάσα Λαδά
Κώστας Μπαλτζής
Μιχάλης Μπαρτσίδης
Μίλτος Οικονόμου
Έφη Παπαθεοδώρου
Στεφανία Πουλάκη
Γιώργος Σκουλάς
Μαρία Τζώγα
Δημήτρης Φουτάκης