Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Από που πηγάζει η Δημοκρατία; Επαναστατικές κρίσεις, πολιτική των μαζών και νίκες της Δημοκρατίας στην Ευρώπη του 20ου αιώνα»

23/05/2016 @ 8:00 μμ - 8:30 μμ

A3 23 05 2016 Τζεφ Ίλι

Το  Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς  σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:

«Από που πηγάζει η Δημοκρατία; Επαναστατικές κρίσεις, πολιτική των μαζών και νίκες της Δημοκρατίας στην Ευρώπη του 20ου αιώνα»

Ομιλητής

Τζεφ  Ίλι (Geoff Eley)

Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016,

ώρα 8 μ.μ.

Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 137, Αθήνα

(θα υπάρχει διαδοχική διερμηνεία)

 

Τον ομιλητή και το έργο του θα παρουσιάσει η Αθηνά Συριάτου, επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο Τζεφ Ίλι είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.  Επηρεασμένος από τον μαρξισμό, όπως αυτός εκφράζεται από τον Έντουαρτ Τόμσον και τον Ρέιμοντ Γουίλιαμς, αλλά και με ένα ανεξάντλητο ενδιαφέρον για  τον φεμινισμό,  θεωρείται ως  ένας από τους πιο πολιτικοποιημένους σύγχρονους ιστορικούς, με σημαντική  συμβολή στην κατανόηση των διαφορετικών ιστορικών διαδρομών και των σημείων συνάντησης των ριζοσπαστικών ιδεών.

Τα βασικά του ενδιαφέροντα είναι η σύγχρονη γερμανική ιστορία, με έμφαση στην ιστορία του γερμανικού εθνικισμού και του ναζισμού, αλλά και η ιστορία του σοσιαλισμού, των κοινωνικών τάξεων και της ιστοριογραφίας.

Η πρωτοτυπία του έργου του έγκειται στην προσπάθεια επεξήγησης των διαδικασιών εκδημοκρατισμού από τη σκοπιά της έρευνας της συμπεριφοράς των μαζών, και με τη χρήση ενός πλούτου ιστορικών παραδειγμάτων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από την πλούσια εργογραφία του, ξεχωρίζουν τα εξής: Nazism as Fascism: Violence, Ideology, and the Ground of Consent in Germany, 1930-1945. London: Routledge, 2013, After the Nazi Racial State: Difference and Democracy in Germany and Europe. Ann Arbor: University of Michigan Press, 2009, The Future of Class in History: What’s Left of the Social? (with Keith Nield). Ann Arbor: University of Michigan Press, 2007, A Crooked Line: From Cultural History to the History of Society. Ann Arbor: University of Michigan Press, 2005, From Unification to Nazism: Reinterpreting the German Past. London: Routledge, 1986, The Peculiarities of German History (with David Blackbourn). Oxford: Oxford University Press, 1984, Reshaping the German Right: Radical Nationalism and Political Change after Bismarck. London and New Haven: Yale University Press, 1980. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο του Σφυρηλατώντας τη δημοκρατία – Ιστορία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Α’ Τόμος: 1850-1923 και Β΄ Τόμος: 1923-2000), Μετάφραση: Θανάσης Κατσικερός, Πρόλογος – Επιμέλεια: Σπύρος Μαρκέτος, Εκδόσεις Σαββάλας, 2010.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
23/05/2016
Ώρα:
8:00 μμ - 8:30 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Κήπος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 137, Αθήνα 105 55, Ελλάδα
Αθήνα, 105 55
+ Χάρτης Google