Sara de Heusch | Smart Cooperative : ένας συνεταιρισμός από και για ελεύθερους επαγγελματίες – Smart: a cooperative of and for freelancers

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με το δίκτυο Transform! Europe δημοσιεύει στο πλαίσιο της θεματικής Τεχνολογία & Γνώση στα ελληνικά και στα αγγλικά το κείμενο “Smart Cooperative : ένας συνεταιρισμός από και για ελεύθερους επαγγελματίες” / “Smart: a cooperative of and for freelancers” της Sara de Heusch.

Η Sara de Heusch (Σάρα ντε Οζ), στο «Smart Cooperative: ένας συνεταιρισμός από και για ελεύθερους/ες επαγγελματίες» εξηγεί την ιστορία, τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που διαμοιράζει ο Smart όπως και την πολιτική διάσταση του εγχειρήματος. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά εργασία έχουν δημιουργήσει μια γκρίζα ζώνη απασχόλησης μεταξύ μισθωτών που έχουν σταθερό εισόδημα και κοινωνική ασφάλιση και αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών με υψηλά εισοδήματα, στις δύο δηλαδή κατηγορίες εργαζομένων στις οποίες βασίζονται τα υπάρχοντα μοντέλα κοινωνικής προστασίας. Το Smart προσφέρει λύσεις στα σύνθετα προβλήματα πολλών διαφορετικών εργασιακών προφίλ τόσο ως προς τη σταθερότητα του εισοδήματος και τη ρευστότητα όσο και ως προς την κοινωνική προστασία και ασφάλιση. Όπως αναφέρει: «Θεωρούμε τον εαυτό μας όχι μόνο έναν συνεταιρισμό από ελεύθερους/ες επαγγελματίες και για ελεύθερους/ες επαγγελματίες, αλλά μια κοινή επιχείρηση, μια επιχείρηση στην οποία οι ελεύθεροι/ες επαγγελματίες μπορούν να συνδέονται όποτε το χρειάζονται. Σκεφτείτε το σαν την κοινή χρήση ενός αυτοκινήτου, μόνο που αντί να μοιράζεστε ένα αυτοκίνητο, μοιράζεστε μια εταιρεία, η οποία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος εταιρείας. Είναι ένας συνεταιρισμός. Και πιστεύουμε ότι αυτό το μοντέλο μπορεί πραγματικά να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της αγοράς εργασίας σήμερα, ειδικά σε αυτήν την γκρίζα ζώνη απασχόλησης.»

 

Βιογραφικό σημείωμα :

H Sarah de Heusch (Σάρα ντε Οζ) είναι επικεφαλής του προγράμματος Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Smart Cooperative και υπεύθυνη της νέας Επιτροπής Ηθικής. Έχει ειδικευτεί σε θέματα κοινωνικής προστασίας και εξέλιξης της αγοράς εργασίας, κυρίως όσον αφορά τους/τις αυτοαπασχολούμενους/ες και τους/τις λεγόμενους/ες άτυπους/ες εργαζόμενους/ες. Συνεργάζεται με ακαδημαϊκούς στην παραγωγή νέας γνώσης στα παραπάνω ζητήματα και ταυτόχρονα αναπτύσσει συμπράξεις με οργανώσεις και δίκτυα που μοιράζονται τις αξίες και τις ανησυχίες του Smart. Το SΜΑrt ξεκίνησε στο Βέλγιο το 1998 ως μη κερδοσκοπική οργάνωση για να υποστηρίξει αυτοαπασχολούμενους/ες στον τομέα του πολιτισμού με πολλαπλές υπηρεσίες, κατάρτισης, νομικής υποστήριξης, δικτύωσης, με εργαλεία διαδικτυακής έκδοσης τιμολογίων, κοινούς χώρους εργασίας κ.λπ. Το 2016 μετατρέπεται σε συνεταιριστική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης κοινωνικού σκοπού. Το Smart Cooperative δίνει προτεραιότητα στον/στην εργαζόμενο/η, ως φορέα οικονομικής και κοινωνικής αξίας, ώστε να αναπτύσσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει κοινωνικά δικαιώματα. Σήμερα έχει πάνω από 35.000 μέλη και λειτουργεί σε τουλάχιστον 40 πόλεις στην Ευρώπη.

 

Το κείμενο αποτελεί την επιμελημένη από τη συγγραφέα απομαγνητοφωνημένη εισήγησή της στην εκδήλωση «Εργασία στην ψηφιακή εποχή» στο πλαίσιο του προγράμματος Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του δικτύου Τransform! Europe στις 4 Μαρτίου 2020. Τα βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους: https://poulantzas.gr/ergasia-stin-psifiaki-epochi/ (ελληνικά), https://vimeo.com/398223787 (Sara de Heusch, αγγλικά).

 

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)