Νέλλη Παλαμίτη / Θα επιτευχθεί η δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή; Και με τι όρους;

Με αφορμή τη δημοσίευση του «Σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς παρουσιάζει μια σειρά άρθρων με θέμα την απολιγνιτοποίηση, οι οποίες θα δημοσιευθούν σταδιακά στο πλαίσιο της σειράς Περιβάλλον – Κλιματική κρίση – Οικολογία του Ινστιτούτου.

Τη σειρά αυτών των παρεμβάσεων εγκαινιάζει το άρθρο της Νέλλης Παλαμίτη, δικηγόρου με ειδίκευση σε ζητήματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, με τίτλο «Θα επιτευχθεί η δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη μεταλιγνιτική εποχή; Και με τι όρους;».

Η Ν. Παλαμίτη θέτει στο επίκεντρο της ανάλυσής της το «Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών» (Master Plan) και επιχειρεί να το τοποθετήσει στην ευρύτερη εικόνα που διαμορφώνουν τα κομβικά διεθνή και εθνικά κανονιστικά κείμενα, αναδεικνύοντας, έτσι, με έναν εξαιρετικά συστηματικό τρόπο, τις ελλείψεις και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης. Η συγγραφέας διατηρώντας στο σύνολο του άρθρου μια κοινωνική αναλυτική οπτική υπογραμμίζει τη σύνδεση αυτών των ολιγωριών με τις εύλογες «επιφυλάξεις [που εγείρονται σχετικά με] την υλοποίηση μιας πράγματι, πράσινης πολιτικής και την επιτυχή διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των, μαστιζόμενων από τη μονοκαλλιέργεια και μονοειδίκευση, περιοχών με όρους αειφορίας».

 

Download (PDF, Unknown)