Κώστας Μελάς / Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφής

Τα δομικά χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία οδηγούν διαρκώς σε απόκλιση τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υπονομεύουν την προοπτική μιας πραγματικής πολιτικής ενοποίησης υπενθυμίζει στην ανάλυσή του με τίτλο “Η σαστισμένη Ευρώπη σε περιδίνηση καταστροφής”, ο δρ. Οικονομικών και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς.

Στο κείμενό του, που στηρίζεται στην εισήγηση του συγγραφέα στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΝΠ “Η Ευρώπη στην ‘εντατική’. Πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις της νέας κρίσης” (30/4/2020), ο Κ. Μελάς παρουσιάζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων του lockdown και επισημαίνει ότι η επιλεγείσα από την Ευρώπη λύση ακολουθεί – και σε αυτή την περίπτωση – τη “γερμανική”, όπως την ορίζει, “λογική”, βασίζεται δηλαδή εξ ολοκλήρου σε δάνεια, που διαιωνίζει τη λογική δανειστή-δανειζόμενου, αποκλείοντας κάθε σκέψη αμοιβαιοποίησης του χρέους που θα προκύψει από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μάλιστα, ο Κ. Μελάς εκφράζει την πεποίθηση ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει, στο βαθμό που στηρίζεται απλώς στο φόβο της διάλυσής της και στην αβεβαιότητα ως προς το τι θα επακολουθήσει.

 

Download (PDF, Unknown)