Juliet Webster | Ψηφιακή εργασία: έμφυλοι διαχωρισμοί, έμφυλες σχέσεις, έμφυλες προοπτικές – Digital work: Gender divisions, gender relations, gender perspectives

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με το δίκτυο Transform! Europe δημοσιεύει στο πλαίσιο της θεματικής Τεχνολογία & Γνώση στα ελληνικά και στα αγγλικά το κείμενο “Ψηφιακή εργασία: έμφυλοι διαχωρισμοί, έμφυλες σχέσεις, έμφυλες προοπτικές” / “Digital work: Gender divisions, gender relations, gender perspectives” της Juliet Webster.

H Juliet Webster (Τζούλιετ Γουέμπστερ), ερευνήτρια με πολύχρονη πείρα σε θέματα φύλου και ψηφιακής εργασίας, στο «Ψηφιακή εργασία: έμφυλοι διαχωρισμοί, έμφυλες σχέσεις, έμφυλες προοπτικές» εξηγεί τα βασικά χαρακτηριστικά της ψηφιακής εργασίας και τις έμφυλες διαστάσεις της.  Υποστηρίζει ότι οι έμφυλες ανιστότητες που παλιότερα χαρακτήριζαν ορισμένους τομείς της αγοράς εργασίας καθώς και θέσεις εργασίας που καταλαμβάνονταν κυρίως από γυναίκες έχουν πλέον επικρατήσει. Όπως αναφέρει «οι έμφυλες ανισότητες της επισφαλούς απασχόλησης κανονικοποιούνται στην ψηφιακή εργασία, με την έννοια ότι μεγάλο μέρος της ψηφιακής εργασίας είναι επισφαλής και επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους που βρίσκονται στις κατώτερες θέσεις της αγοράς εργασίας» ενώ «οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των συνθηκών επιβαρύνουν δυσανάλογα τις γυναίκες». Παράλληλα η αυξανόμενη επισφάλεια συνοδεύεται από αυξανόμενη εντατικοποίηση, τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής διαλύονται και το τίμημα είναι ιδιαίτερα υψηλό για όλες και όλους. Επίσης η Webster αναλύει τις αλλαγές που έχει φέρει η ψηφιακή εργασία  μέσω της οικονομίας της αυτοεξυπηρέτησης και του προσωπικού branding στην έννοια της κοινωνικής αναπαραγωγής και τα έμφυλα χαρακτηριστικά της. Καθώς το πρόβλημα είναι δομικό, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι οι απαντήσεις που προτείνονται πρέπει να υπερβαίνουν τον ατομικισμό και τις εξατομικευμένες στρατηγικές και να στοχεύουν σε συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συνθηκών απασχόλησης.

 

Βιογραφικό σημείωμα :

Η Juliet Webster (Τζούλιετ Γουέμπστερ) στην τριαντάχρονη ερευνητική της πορεία έχει ασχοληθεί με ζητήματα φύλου στην εξέλιξη της ψηφιακής εργασίας από τις πρώτες της μορφές μέχρι σήμερα. Έχει ερευνήσει ποικίλους κλάδους στους οποίους οι εργαζόμενες είναι κατά πλειοψηφία γυναίκες (υπαλληλία, γραμματειακή υποστήριξη, λιανικό εμπόριο, τηλεφωνικά κέντρα, υπηρεσίες στο χρηματοπιστωτικό τομέα) και άλλους που υποεκπροσωπούνται (προγραμματισμός, πληροφορικά συστήματα και άλλα επαγγέλματα πληροφορικής). Έχει εργαστεί σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και σε φορείς χάραξης πολιτικής, όπως η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουν εκδοθεί, μεταξύ άλλων, τα βιβλία της:Virtual Workers and the Global Labour Market (Εργαζόμενοι ψηφιακά και παγκόσμια αγορά εργασίας), συνεπιμέλεια με τον Keith Randle, 2016, Género, ciencia y technologías de la informacíon (Φύλο, επιστήμη και τεχνολογίες πληροφορικής), με την Cecilia Castaño, 2014, The Information Society in Europe: Work and Life in an Age of Globalisation (Η κοινωνία της πληροφορίας στην Ευρώπη: εργασία και ζωή στην εποχή της παγκοσμιοποίησης), συνεπιμέλεια με τους Ken Ducatel και Werner Herrmann, 2000, Shaping Womens Work: Gender, Employment and Information Technology (Διαμορφώνοντας την εργασία των γυναικών: φύλο, απασχόληση και τεχνολογία πληροφορικής), 1996, Office Automation: the Labour Process and Womens Work in Britain (Αυτοματισμός στο γραφείο: η εργασιακή διαδικασία και η εργασία των γυναικών στην Βρετανία), 1990.

 

Το κείμενο αποτελεί την επιμελημένη από τη συγγραφέα απομαγνητοφωνημένη εισήγησή της στην εκδήλωση «Εργασία στην ψηφιακή εποχή» στο πλαίσιο του προγράμματος Τεχνολογία, Κοινωνία και Αριστερά του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του δικτύου Τransform! Europe στις 4 Μαρτίου 2020. Τα βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους: https://poulantzas.gr/ergasia-stin-psifiaki-epochi/ (ελληνικά), https://vimeo.com/398214474 (Juliet Webster, αγγλικά).

 

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)