Δανάη Κολτσίδα / Νεολαία και περιβάλλον : Το μέλλον θα είναι αριστερό και οικολογικό

Η ανάλυση της Δανάης Κολτσίδα, πολιτικής επιστήμονα και διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, η οποία δημοσιεύεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020, παρουσιάζει σε βάθος τα ευρήματα για τα ζητήματα περιβάλλοντος της έρευνας Νεολαία. Συνήθειες, Αντιλήψεις & Πολιτική Συμπεριφορά που πραγματοποίησε το ΙΝΠ σε συνεργασία με την εταιρία Prorata.

Όπως σημειώνεται στην εισαγωγή του κειμένου : “Μέσα σε λίγους μήνες, με τη βοήθεια οριζόντιων τρόπων οργάνωσης και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η νεολαία που βρέθηκε κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους των περισσότερων μεγάλων πόλεων του πλανήτη κατόρθωσε να βάλει στο στόμα και στο μυαλό των περισσότερων τις λέξεις κλιματική κρίση. Το #ClimateStrike και το #FridaysForFuture […] κατέγραψαν πρωτοφανή μαζικότητα και τράβηξαν την προσοχή της κοινής γνώμης και, ταυτόχρονα, ταύτισαν τη νεότερη αυτή γενιά με το ερώτημα του περιβάλλοντος, της κλιματικής κρίσης και της οικολογίας, συνδέοντας, όπως είναι λογικό την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής με το μέλλον – το οποίο, εξ ορισμού, της ανήκει.

Εξετάζοντας τις απαντήσεις των νέων γύρω από μία σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την ανησυχία τους για την κλιματική κρίση, τη διαθεσιμότητά τους να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και δράσεις, αλλά και τις απόψεις τους στο “δίπολο”, όπως συχνά παρουσιάζεται, μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης ή προστασίας του περιβάλλοντος, η ανάλυση επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον και η ευαισθητοποίηση των νέων και στην Ελλάδα για τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι υψηλό. Περαιτέρω δε, εντοπίζει ορισμένα διακριτά χαρακτηριστικά των νέων με υψηλό βαθμό οικολογικής συνειδητοποίησης, σε σύγκριση με τους αδιάφορους/τις αδιάφορες : αφού οι πρώτοι είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό προοδευτικοί/-ές, κοσμοπολίτες, αριστεροί/-ές, με μεγαλύτερη διάθεση κοινωνικής κινητοποίησης και σε τοπικό επίπεδο. Γι’ αυτό εξάλλου, σχολιάζοντας τα ευρήματα, η συγγραφέας καταλήγει ότι “το μέλλον θα είναι αριστερό και οικολογικό (ή δεν θα υπάρξει“, τονίζοντας ότι “το καλό νέο είναι ότι οι νέες και οι νέοι όχι μόνο συμφωνούν με αυτό, αλλά φαίνονται και διατεθειμένοι και διατεθειμένες να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, για να το διασφαλίσουν”.

 

Download (PDF, Unknown)