Το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς αποχαιρετά με θλίψη τον Στέλιο Μπαμπά, νομικό και κοινωνιολόγο, επί μακρόν μέλος και πολύτιμο συνεργάτη του ΙΝΠ, ο οποίος έφυγε από κοντά μας.

Ο Στέλιος Μπαμπάς, γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1937, υπήρξε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους αριστερούς διανοούμενους στη χώρα μας, συνδυάζοντας την άρτια θεωρητική κατάρτιση και τη βαθιά του γνώση και σκέψη με άμεσα ζητήματα πολιτικής πράξης από τη σκοπιά της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γαλλία, όπου και υπήρξε μαθητής του Alain Touraine, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη σημαντική δουλειά του στην τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα στους θεσμούς, διαμορφώνοντας με το στίγμα του καταλυτικά την αντίληψη της δικής μας Aριστεράς στο πεδίο αυτό.

Ωστόσο, η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Στέλιος Μπαμπάς, πνευματική και πολιτική, είναι πολύ ευρύτερη: Εκτός της δραστηριότητάς του στο ΙΝΠ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος ιστορικών εντύπων του αριστερού χώρου («Επιχειρήματα», «Ιδεοκίνηση» κ.ά.), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού επί πολλά χρόνια, υποψήφιος βουλευτής κατά την πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο, αλλά και συγγραφέας πολλών άρθρων και δύο βιβλίων. Κυρίως, όμως, θα μείνει πάντοτε στη μνήμη όσων τον συνάντησαν για τη σεμνότητα και το ήθος του.

 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους και στους συντρόφους του.

 

Αθήνα, 1 Απριλίου 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς