Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Leo Panitch, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους μαρξιστές διανοητές διεθνώς, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γιορκ του Τορόντο και συν-εκδότη του ιστορικού Socialist Register.

Ο Leo Panitch υπήρξε εκτός των άλλων καλός φίλος της Ελλάδας και ένας αγαπημένος σύντροφος και συνεργάτης για όλους εμάς στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Με τη σκέψη και τις αναλύσεις του γύρω από τον παγκόσμιο καπιταλισμό, το ρόλο του κράτους, τη σύγχρονη Αριστερά και τη στρατηγική της, ο Leo Panitch υπήρξε πάντοτε ένα σημείο αναφοράς για όσους και όσες οραματίζονται έναν διαφορετικό κόσμο και επιζητούν μια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική.

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είχε τη χαρά και την τιμή να τον φιλοξενήσει σε αρκετές ευκαιρίες, με κορυφαία την παρουσία του στη 2η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά το 2008, με τίτλο «Το κράτος στην τρέχουσα καπιταλιστική κρίση και η στρατηγική της Αριστεράς τον 21ο αιώνα».

Ο Leo Panitch επρόκειτο να είναι μαζί μας ακόμη μία φορά στη διημερίδα Left Theory for the 21st century τον ερχόμενο Ιανουάριο, η οποία – ως ελάχιστος φόρος τιμής – αφιερώνεται στη μνήμη του.

Τον αποχαιρετάμε με ευγνωμοσύνη για τη συνεργασία μας, για την καλοσύνη του και για τη συντροφικότητα με την οποία στέκονταν πάντα δίπλα σε όλους και με την υπόσχεση ότι οι ιδέες που μοιράστηκε μαζί μας θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν.

 

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2020 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς