Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

paradise papers

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

 

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017,  ώρα 6.30 μμ

Αίθουσα Εκδηλώσεων

Κεραμεικού 46 & Μυλέρου, Πλ. Αυδή Κεραμεικός

 

Ομιλητές:

Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροαποφυγή & τη φοροδιαφυγή

 

Η πρόσφατη αποκάλυψη σχετικά με τα Paradise Papers και τις σκανδαλώδεις πρακτικές φοροαποφυγής, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ανάλογων περιπτώσεων όπως τα Panama Papers και τα Wikileaks. Από το 2008 μέχρι σήμερα το θέμα βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, καθώς οι λίστες διαδέχονται η μία την άλλη. Η φοροαποφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, αλλά και οι πρακτικές συγκεκριμένων χωρών και τραπεζών έχουν ως αποτέλεσμα τη διαρκώς διευρυνόμενη ανισοκατανομή του πλούτου. Σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα αναφέρεται με μέγιστη συχνότητα ως περίπτωση χώρας στην οποία η λιτότητα έρχεται και ως συνέπεια των πρακτικών εκτεταμένης φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Είναι προφανές, ότι με αυτά τα δεδομένα ούτε κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να υπάρξει, ούτε σοβαρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τα θεμέλια των σύγχρονων φορολογικών συστημάτων δημιουργήθηκαν πριν από εκατό χρόνια και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη σημερινή εποχή, καθώς δεν είχε τεθεί ως μέριμνα η φορολόγηση των μετακινούμενων κεφαλαίων. Στις μέρες μας περισσότερο από το μισό παγκόσμιο εμπόριο εκτιμάται πως διέρχεται, τουλάχιστον στα χαρτιά, μέσα από τους λεγόμενους “φορολογικούς παραδείσους”. Πάνω από το μισό των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και το 1/3 των άμεσων ξένων επενδύσεων πολυεθνικών διακινούνται μέσω κέντρων offshore, ενώ περίπου το 85% των διεθνών τραπεζικών εργασιών και της έκδοσης ομολόγων διεξάγεται σε μια υπεράκτια ζώνη άνευ εθνικότητας. Όποιος έχει τα χρήματα και δεν τον ενοχλεί η συνείδησή του προσλαμβάνει εξειδικευμένους δικηγόρους και ωφελείται από την ανεπάρκεια του ρυθμιστικού πλαισίου. Ακόμα και εντός της ΕΕ συγκεκριμένα κράτη λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, στερώντας από τους εταίρους τους τεράστιας κλίμακας φορολογικά έσοδα και τη δυνατότητα να φορολογήσουν τους πιο πλούσιους πολίτες τους.

Η εκδήλωση έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη προσπάθεια του Ινστιτούτου να συνδράμει στη σχετική συζήτηση μέσα από εκδηλώσεις και φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που έγιναν την άνοιξη. Ως αντικείμενο είχαν τη συνεισφορά των wistlblowers (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος) στον συγκεκριμένο τομέα και την ανάγκη προστασίας τους, καθώς χωρίς αυτούς όλα όσα συζητάμε σήμερα θα παρέμεναν κρυφά. Στόχος μας είναι η ενημέρωση του κοινού ως προς τα παραπάνω, όπως και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Η στάση των κυβερνήσεων είναι καθοριστική και η εισαγωγή συστημικών ρυθμίσεων απαραίτητη προκειμένου το ελεγκτικό σύστημα να αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Παρενέβησαν:

Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης

Τρύφωνας Αλεξιάδης, Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Άννα Κουτσοκιόζογλου-Πουλάκη, Γραμματέας Ομοσπονδίας Εφοριακών

 

Η ομιλία του Στέλιου Κούλογλου, από το left.gr

 

Η ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, από το left.gr

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση