“Το μέλλον ως ανοιχτό ερώτημα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, διεθνισμός ή εθνικισμός.”

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, 7 μ.μ
Αίθουσα εκδηλώσεων Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16

Μικαέλ Λεβί
Κοινωνιολόγος, φιλόσοφος, ομότιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS)

Προλογίζει ο
Αριστείδης Μπαλτάς
Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, πρ. υπουργός

Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί.

Ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική και νοηματική γλώσσα.

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς έχει θεσμοθετήσει από το 2007 την ετήσια διάλεξη στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, στην οποία διακεκριμένες προσωπικότητες από διάφορες χώρες αναπτύσσουν θέματα του ενδιαφέροντός τους συνδέοντας τη θεωρία με την, υπό την ευρεία έννοια, πολιτική πρακτική.

Ομιλητής της φετινής διάλεξης είναι ο γαλλο-βραζιλιάνος μαρξιστής κοινωνιολόγος, φιλόσοφος και οικοσοσιαλιστής Μικαέλ Λεβί. Ο Λεβί γεννήθηκε το 1938 στο Σάο Πάολο. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης κάτω από την καθοδήγηση του Lucien Goldmann, ενώ εργάστηκε ως λέκτορας πολιτικής φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια του Τελ Αβίβ και του Μάντσεστερ. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι το 1969, όπου δούλεψε με τον Νίκο Πουλαντζά στο Πανεπιστήμιο του Βενσάν. Είναι ομότιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) στο Παρίσι. Είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και του Οικοσοσιαλιστικού Διεθνούς Δικτύου καθώς και συγγραφέας του οικοσοσιαλιστικού Μανιφέστου (μαζί με τον Joel Kovel).

Μερικά από τα βιβλία που έχουν μεταφρασθεί στα ελληνικά είναι: Ο Λούκατς και ο Σταλινισμός (2009, Εκδόσεις Έρασμος), Franz Kafka (2006, Εκδόσεις Κατάρτι), Το άστρο του πρωινού (2005, Εκδόσεις Ερατώ), Λύτρωση και Ουτοπία (2002, Εκδόσεις Ψυχογιός).

 

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, διεθνισμός ή εθνικισμός (Μπαλτάς Α.) from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, διεθνισμός ή εθνικισμός (Μικαέλ Λεβί) from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

Συνέντευξη του Μ. Λεβί στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, εδώ.

Συνέντευξη του Μ. Λεβί στην “Εφημερίδα Αυγή”, εδώ.