Κύκλος εκδηλώσεων

Κοινωνία, οικονομία & πολιτική στη μετα-covid19 εποχή

10η διαδικτυακή εκδήλωση

Κοινή γνώμη & πολιτικά κόμματα:

Πού βρισκόμαστε μετά την πανδημία;

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Η πανδημία αποτέλεσε ένα από πολλές απόψεις πολιτικό γεγονός. Αυτή καθεαυτή η υγειονομική κρίση και το γενικευμένο αίσθημα κινδύνου, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η διαχείριση της κρίσης αυτής, το lockdown και οι επιπτώσεις του δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την πολιτική άποψη και συμπεριφορά των ανθρώπων και, κατ’ επέκταση, τον κομματικό ανταγωνισμό. Πλήθος αναλύσεων έχει ήδη γραφτεί για να εξηγήσει τη – σχεδόν οριζόντια – συσπείρωση των πολιτών σε όλες τις χώρες γύρω από τις πολιτικές τους ηγεσίες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι τα νέα δεδομένα που θέτει στη δημόσια συζήτηση ο covid19 θα επηρεάσουν και τις πολιτικές προτεραιότητες και, επομένως, τα πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης σε κάθε χώρα.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται ωστόσο αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας νέας και βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πώς τοποθετείται σήμερα – τη στιγμή που η χώρα επιστρέφει, υποτίθεται, σε μια δύσκολη “κανονικότητα” και ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές του 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη – η κοινή γνώμη; Ποια θέματα βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και πώς επηρεάζουν τον κομματικό ανταγωνισμό; Πώς διαμορφώνεται το κομματικό τοπίο σήμερα και τι προβλέπεται για την “επόμενη μέρα” και σε αυτό το επίπεδο;

—————-

Τα ζητήματα αυτά απασχόλησαν τη 10η κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου “Κοινωνία, οικονομία & πολιτική στη μετα-covid19 εποχή” του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο “Κοινή γνώμη & πολιτικά κόμματα : Πού βρισκόμαστε μετά την πανδημία;“, αξιοποιώντας και τα στοιχεία της περιοδικής έκδοσης του Ινστιτούτου Εκλογικές Τάσεις.

Ομιλητές/-τριες :

  • Φανή Κουντούρη, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης & επικοινωνίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός, πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών
  • Μιχάλης Σπουρδαλάκης, καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντόνισε η Βούλα Κεχαγιά, δημοσιογράφος, εφημερίδα “Έθνος”.