Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Σοσιαλισμός και άλλες ιστορίες κοινωνικού μετασχηματισμού. Συζήτηση με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου “Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, δημοκρατία και οικολογία εναντίον καπιταλισμού”

08/02/2023 @ 7:00 μμ - 9:00 μμ

Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, δημοκρατία και οικολογία εναντίον καπιταλισμού (επιμ. Klaus Dörre, Christine Schickert, μτφρ. Κυριάκος Μελίδης, ΙΝΠ/Νήσος, 2022), το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει συζήτηση με θέμα “Σοσιαλισμός και άλλες ιστορίες κοινωνικού μετασχηματισμού” την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 στις 7.00 μ.μ. στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου).

Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, “τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κοινωνικής αλλαγής. Αυτός ο “μεγάλος μετασχηματισμός” όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεν έχει ιστορικό προηγούμενο· είναι ανοιχτός στο μέλλον. Από τη μία ενισχύονται αυταρχικά, συντηρητικά και οπισθοδρομικά ρεύματα ενώ από την άλλη αναπτύσσονται εναλλακτικές, προοδευτικές επιλογές. Το ποια κατεύθυνση θα πάρει η κοινωνική αλλαγή θα καθοριστεί εν τέλει από κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αποφάσεις. Μπορεί ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του καπιταλισμού; Ή μήπως είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέοι δρόμοι πέρα από τον καπιταλισμό προκειμένου να αποφευχθεί μια οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα πιεστικά ερωτήματα οι συγγραφείς του τόμου εξετάζουν κριτικά τις προτάσεις για ένα νεοσοσιαλιστικό κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό“.

Παρόμοια ερωτήματα, με ένα ακόμη ευρύτερο πλαίσιο, φιλοδοξεί να θέσει και η συζήτηση που διοργανώνεται με αφορμή την κυκλοφορία του εν λόγω τόμου, και μάλιστα ακολουθώντας ένα αντίστοιχο μοντέλο συλλογικής συζήτησης και προβληματισμού. Συγκεκριμένα, σκοπός της συζήτησης αυτής είναι να θέσει μέσα στο σύγχρονο πλαίσιο το ερώτημα αν και με ποιες προϋποθέσεις, περιεχόμενο, στρατηγική και υποκείμενα μπορούμε σήμερα να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το αίτημα του κοινωνικού μετασχηματισμού, του σοσιαλισμού, με τη συμβολή επιστημόνων και διανοουμένων που προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, αλλά και διαφορετικές θεωρητικές και πολιτικές παραδόσεις.

Ομιλητές/ομιλήτριες:

  • Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
  • Αλέξανδρος Κιουπκιολής, επίκουρος καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Αλίκη Κοσυφολόγου, δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ερευνήτρια
  • Κατερίνα Λαμπρινού, πολιτική επιστήμονας
  • Κυριάκος Μελίδης,  υποψ. δρ. Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιένας, μεταφραστής του βιβλίου

 

Συντονίζει ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, δημοσιογράφος, 105.5 Στο Κόκκινο

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
08/02/2023
Ώρα:
7:00 μμ - 9:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Πολυχώρος Σπούτνικ
Κεραμεικού 46
Αθήνα,
+ Χάρτης Google