Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παγιδευμένη ανάμεσα στην covid19 και στον πόλεμο στην Ουκρανία: η ΕΕ το 2022 | Συζήτηση με αφορμή την ελληνική έκδοση του Euromemo 2022

29/06/2022 @ 7:00 μμ - 9:00 μμ

Με αφορμή την κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης του Ετήσιου Υπομνήματος των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (Euromemo Group) για το 2022, με τίτλο “Παγιδευμένη ανάμεσα στην covid19 και στον πόλεμο στην Ουκρανία: η ΕΕ το 2022”, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει συζήτηση την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022, στις 7 μ.μ., στον Πολυχώρο Σπούτνικ (Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

 

Θα μιλήσουν οι:

  • Γιάννης Δραγασάκης, πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Euromemo Group, μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ
  • Έλενα Παπαδοπούλου, οικονομολόγος

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Euromemo Group, μέλος του ΔΣ του ΙΝΠ, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Γκρίνγουδ, ερευνήτρια του ΙΝΠ, συντονίστρια της θεματικής Οικονομία-Παραγωγή-Βιώσιμη Ανάπτυξη.

 

Το Euromemo του 2022 στηρίζεται στις συζητήσεις και στα papers που παρουσιάστηκαν στο 27ο Εργαστήριο για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, που διοργανώθηκε διαδικτυακά από το Euromemo Group. Όπως σημειώνεται από τους συντάκτες, “με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται σε καθημερινή βάση, το φετινό Euromemo εκδίδεται στο μέσο μιας δραματικής κατάστασης, που μπορεί να αποδειχθεί ένα σημείο καμπής για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι περιττό να πούμε ότι η φετινή αναφορά εστιάζει ειδικά στην ουκρανική κρίση. Ειδικότερα (α) ζητάμε να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και τους Ουκρανούς/ές πρόσφυγες, (β) καλούμε να διαγραφεί το εξωτερικό χρέος της Ουκρανίας και (γ) υποστηρίζουμε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αντισταθεί στις τάσεις ασφαλειοποίησης και στρατιωτικοποίησης και, αντί αυτών, να εστιάσει στον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό και στην οικοδόμηση της ειρήνης“.

Το φετινό Euromemo υπογράφεται από πάνω από 100 οικονομολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και εκτός αυτής. Η λίστα των υπογραφών είναι διαθέσιμη εδώ: http://www2.euromemorandum.eu/uploads/list_of_supporters_euromemorandum2022_08.05.2022.pdf 

 

Η κυκλοφορία και παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του Euromemo 2022 γίνεται από το ΙΝΠ στο πλαίσιο της μακρόχρονης συνεργασίας και υποστήριξής του προς του Euromemo Group και αποσκοπεί στην ενημέρωση του ελληνικού κοινού, ειδικών οικονομολόγων και μη, για το εγχείρημα του Euromemo Group, αλλά και στον εμπλουτισμό του προβληματισμού και της δημόσιας συζήτησης στη χώρα μας πάνω στα ζητήματα της οικονομίας στην Ευρώπη.

Η έντυπη έκδοση του Euromemo 2022 θα διατίθεται δωρεάν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ σύντομα θα αναρτηθεί και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του ΙΝΠ.

 

Μάθετε περισσότερα για το Euromemo Group εδώ: http://www.euromemo.eu/

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
29/06/2022
Ώρα:
7:00 μμ - 9:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , , , , , ,