Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

17η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά | Lynne Segal – Η πολιτική της ριζοσπαστικής φροντίδας

18/12/2023 @ 6:00 μμ - 9:00 μμ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σας προσκαλεί στη 17η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, η οποία φέτος φιλοξενεί την ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Σπουδών Φύλου στο Κολλέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Lynne Segal. Ο τίτλος της φετινής Ετήσιας Διάλεξης είναι Η πολιτική της ριζοσπαστικής φροντίδας και αναδεικνύει ένα από τα θέματα αιχμής της εποχής μας, το ζήτημα της φροντίδας, και μάλιστα υπό την οπτική της κριτικής σκέψης και της ριζοσπαστικής πολιτικής.

Η Ετήσια Διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 στις 18.00 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα – πρόσβαση από Μετρό Ευαγγελισμός) και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το κανάλι του ΙΝΠ στο YouTube. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

 

Περισσότερα για τη Lynne Segal:

Η Lynne Segal είναι ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας και Σπουδών Φύλου στη Σχολή Κοινωνικο-Ψυχολογικών Σπουδών του Κολλεγίου Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Γεννήθηκε στο Σίδνεϊ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ) και από το 1970 ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείται κινηματικά και πολιτικά στο Λονδίνο.

Το συγγραφικό της έργο είναι σημαντικό για τον σύγχρονο ριζοσπαστικό αριστερό φεμινισμό, ακαδημαϊκά αλλά και πολιτικά. Τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας μεταξύ συνδικαλιστών, φεμινιστριών και των οργανώσεων της Αριστεράς, αμφισβήτησε έμφυλα στερεότυπα που αναπαράγονταν και μεταξύ φεμινιστριών σε προηγούμενες δεκαετίες, περιλαμβανομένων των αντιλήψεων περί θηλυκότητας και ανδρισμού στο πλαίσιο μιας ετεροκανονικής αντίληψης, υπερασπίστηκε τη ρευστότητα της σεξουαλικής εμπειρίας και προώθησε μια περισσότερο συμπεριληπτική εκδοχή αριστερού φεμινισμού.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το ζήτημα της φροντίδας υπό μία ριζοσπαστική οπτική. Είναι μεταξύ των ιδρυτριών/τών και μελών της Κολλεκτίβας της Φροντίδας [“The Care Collective”], μαζί με τις/τους Ανδρέα Χατζηδάκη, Jamie Hakim, Jo Littler και Catherine Rottenberg, που το 2017 δημοσίευσε το Μανιφέστο της Φροντίδας (The Care Manifesto – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροπή).

Τα πιο πρόσφατα βιβλία της Lynne Segal είναι τα:

  • Lean on Me: A Politics of Radical Care [Στηρίξου πάνω μου: Μια πολιτική της ριζοσπαστικής φροντίδας] (Verso, 2023)
  • Radical Happiness: Moments of Collective Joy [Ριζοσπαστική Ευτυχία: Στιγμές συλλογικής χαράς] (Verso, 2017)
  • Out of Time: The Pleasures and Perils of Ageing [Τέλος χρόνου: Οι χαρές και οι κίνδυνοι των γηρατειών]  (Verso, 2013)

 

Περισσότερα για τον θεσμό της Ετήσιας Διάλεξης:

Η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη δραστηριότητα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς κάθε χρόνο, αλλά και έναν θεσμό για τα ελληνικά πολιτικά και ακαδημαϊκά δρώμενα. Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη διοργάνωση το 2007, η Ετήσια Διάλεξη έχει φιλοξενήσει κορυφαίους διανοούμενους και διανοούμενες, προερχόμενους/ες από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, αλλά και από διάφορα ρεύματα αριστερής και κριτικής σκέψης και πολιτικές παραδόσεις εντός της Αριστεράς, επιδιώκοντας να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με τη διεθνή πολιτική και θεωρητική συζήτηση, αλλά και να προτείνει στρατηγικές απαντήσεις χρήσιμες για την πολιτική πράξη της Αριστεράς στη χώρα μας.

Οι παλαιότερες διαλέξεις κυκλοφορούν στα ελληνικά και στα αγγλικά από το ΙΝΠ σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
18/12/2023
Ώρα:
6:00 μμ - 9:00 μμ
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα 116 35, Ελλάδα
Αθήνα, 116 35
+ Χάρτης Google