Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση βιβλίου: Η ελληνική νεολαία στον 20ο αιώνα. Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις

27/05/2011 @ 7:30 μμ - 8:00 μμ

Την Παρασκευή 27 Μαϊου 2011 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Κοινωνικό Στέκι «Ετεροτοπία», η παρουσίαση του βιβλίου Η ελληνική νεολαία στον 20ο αιώνα. Πολιτικές διαδρομές, κοινωνικές πρακτικές και πολιτιστικές εκφράσεις (εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ). Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Ινστιτούτο ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και ο Όμιλος Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης.

Ο τόμος αποτελεί έκδοση των πρακτικών του ομώνυμου επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τις 26 ως τις 29 Μαρτίου 2008. Στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν έρευνες ενός μεγάλου αριθμού κοινωνικών επιστημόνων για τη συλλογική κινητοποίηση των νέων στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του 1940 ως αυτή του 1980. Οι ανακοινώσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο χαρακτηρίζονται από μεγάλο θεματικό εύρος. Οι περισσότερες καταπιάνονται με ζητήματα αμιγώς πολιτικής κινητοποίησης από την ΕΠΟΝ και την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας του Μεταξά μέχρι και το κίνημα για το στρατό της δεκαετίας του 1980. Παράλληλα, πολλές θεματικές εκτείνονταν σε ζητήματα που συνηθίζεται να καταχωρούνται στα δευτερεύοντα και να μην αναδεικνύονται ιδιαιτέρως, όπως η στάση της ελληνικής κοινωνίας προς το κίνημα των χίπις και τη σεξουαλική απελευθέρωση, η αμφίσημη σχέση των κομμουνιστικών νεολαιών με τη ροκ μουσική, η όσμωση των κινημάτων νεολαίας με την κινηματογραφική δημιουργία καθώς και ο ιδιαίτερος ρόλος των γυναικών στο πλαίσιο των συλλογικών νεανικών κινητοποιήσεων.

Ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης είχε ο Μίλτος Πολυβίου, αρχιτέκτονας (Υπουργείο Πολιτισμού) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου «Φίλοι των ΑΣΚΙ». Ομιλητές ήταν οι Φιντίας Βελίκης, (δικηγόρος, πρώην βουλευτής, γραμματέας Σπουδάζουσας Νεολαίας Λαμπράκη Θεσσαλονίκης), Δημοσθένης Δώδος, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), Ρία Καλφακάκου, καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Συντονιστικό Κατάληψης Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης 1973, μέλος ΚΣ ΕΦΕΕ), Βαγγέλης Καραμανωλάκης, λέκτορας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ).

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Εύης Ολυμπίτου, μέλους της επιστημονικής και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και συνεπιμελήτριας του τόμου, που την Τρίτη 17 Μαΐου έφυγε ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία 49 χρονών.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
27/05/2011
Ώρα:
7:30 μμ - 8:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Titleless Venue