Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Αρχεία, βιβλιοθήκες και έρευνα στον καιρό της κρίσης

14/01/2015 @ 7:30 μμ - 10:00 μμ

Ο Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» Κρήτης διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα
«Αρχεία, βιβλιοθήκες και έρευνα στον καιρό της κρίσης»

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015, ώρα 19:30, στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο “Ξενία”.

Θα μιλήσουν οι:
· Μανόλης Κουκουράκης, διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
· Ασπασία Παπαδάκη, προϊσταμένη των ΓΑΚ Ρεθύμνου.
· Χρήστος Χατζηιωσήφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και συνταξιούχος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ηλίας Κολοβός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Το 2014 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της δημόσιας δηλαδή υπηρεσίας που έχει αρμοδιότητα να διασώζει, να συντηρεί και να προσφέρει στην έρευνα και σε κάθε ενδιαφερόμενο τα τεκμήρια της ιστορίας του τόπου μας. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2013, συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από την εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Βαλλιάνειο κτίριο, το γνωστό νεοκλασικό της οδού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί σε νέο σύγχρονο κτίριο στο χώρο του παλιού ιπποδρόμου στο τέρμα της λεωφόρου Συγγρού. Το 2013, επίσης, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την ίδρυση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου. Και αυτή η βιβλιοθήκη ετοιμάζεται να μετεγκατασταθεί στο νέο σύγχρονο κτίριο της οδού Σταυριανού Μπίρη.

Τόσο οι δημόσιοι αρχειακοί φορείς όσο και οι δημόσιες βιβλιοθήκες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης της έρευνας στην Ελλάδα. Στη μεγάλη τους όμως πλειονότητα στελεχώνονται με αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό που αποτελείται συνήθως από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτόν τον πρόχειρο τρόπο, δεν αξιοποιούνται οι εξειδικευμένοι απόφοιτοι των σχετικών τμημάτων ανωτάτης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η κρίση επέτεινε τα προβλήματα.

Το Νοέμβριο του 2014 με αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις 85 εκπαιδευτικών, από τους οποίους οι περισσότεροι υπηρετούσαν στα ΓΑΚ και σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Τέσσερις από τους 85 εκπαιδευτικούς ήταν αποσπασμένοι σε ΓΑΚ και Βιβλιοθήκες της Κρήτης. Στο Ρέθυμνο ανακλήθηκαν αρχικά οι αποσπάσεις μίας αποσπασμένης εκπαιδευτικού στη Δημόσια Βιβλιοθήκη με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της μετεγκατάστασής της, καθώς και της μοναδικής εκπαιδευτικού – υπαλλήλου των ΓΑΚ Ρεθύμνου. Μετά από εύλογες διαμαρτυρίες κατέστη δυνατή η παραμονή της υπαλλήλου στα ΓΑΚ Ρεθύμνου, ώστε να μην ανασταλεί η λειτουργία τους.

Το Νοέμβριο του 2014 ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για την έρευνα, με το οποίο μειώνονται δραματικά η δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας, αλλάζει το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των ερευνητικών κέντρων και καταργούνται οι οργανισμοί λειτουργίας τους.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
14/01/2015
Ώρα:
7:30 μμ - 10:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο “Ξενία
Σοφοκλή Βενιζέλου, Ρέθυμνο 741 00, Ελλάδα
Ρέθυμνο, 741 00
+ Χάρτης Google