Κύκλος εκδηλώσεων

Κοινωνία, οικονομία & πολιτική στη μετα-covid19 εποχή

9η διαδικτυακή εκδήλωση

 

Ελληνικός τουρισμός

Πέρα από το αφήγημα της βαριάς βιομηχανίας 

  

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020 

 

Η πρωτόγνωρη διεθνής υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία έχει οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών αναταράξεων καθώς ήταν από τους πρώτους τομείς που επλήγησαν και μάλιστα με σφοδρότητα. Υπάρχουν εκτιμήσεις που μιλούν για απώλεια περισσότερων από 100 εκατ. θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού παγκοσμίως και μείωση του παραγόμενου ΑΕΠ κατά 2,7 τρις δολάρια. Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξίσου κρίσιμη καθώς ο τουριστικός κλάδος παράγει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και απασχολεί 27 εκατομμύρια εργαζόμενους. Συνολικά οι επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό αναμένεται να είναι βαρύτερες από την οικονομική κρίση του 2008.  

 

Καθώς ο τομέας του τουρισμού αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας – με την έμμεση συνεισφορά του στο ΑΕΠ να ξεπερνά το 25%–  οι επιπτώσεις για τη χώρα μας, καθώς και για μια σειρά από συνδεδεμένες υπηρεσίες, θα είναι σημαντικές.

 

Η 9η κατά σειρά διαδικτυακή εκδήλωση του κύκλου «Κοινωνία, οικονομία και πολιτική στη μετα-covid19 εποχή» του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο Ελληνικός Τουρισμός: Πέρα από το αφήγημα της βαριάς βιομηχανίας, είναι αφιερωμένη στην εξέλιξη και στην προοπτική του ελληνικού τουρισμού.  

 

Ομιλητές :

  • Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρώην γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων

  • Δέσποινα Νάζου, κοινωνική ανθρωπολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

  • Μιχάλης Νικολακάκης, κοινωνιολόγος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Συντονισμός, Φοίβος Κλαυδιανός, δημοσιογράφος, Realnews/Kontra Channel

 

9η εκδήλωση_Ελληνικός τουρισμός Πέρα από το αφήγημα της βαριάς βιομηχ from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.