Νίκος Πουλαντζάς-Κείμενα: Μαρξισμός, Δίκαιο, Κράτος

Έτος Έκδοσης
2009
Αριθμός σελίδων
540
Σειρά
Άλλες εκδόσεις
Συγγραφέας
Επιμέλεια

Στον τόμο αυτό ο Τζέιμς Μάρτιν έχει συλλέξει κείμενα του Νίκου Πουλαντζά τα οποία αναφέρονται σε θέματα μαρξισμού, φιλοσοφίας του δικαίου και θεωρίας του κράτους. Το έργο του Νίκου Πουλαντζά έχει επηρεάσει καταλυτικά τις αναλύσεις του καπιταλιστικού κράτους και των κοινωνικών τάξεων, ενώ οι θέσεις του σχετικά με τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων κοινωνιών και του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό αποτελούν σταθερή αναφορά της μαρξιστικής συζήτησης.

Τα κείμενα που παρουσιάζονται στον τόμο συγκεντρώνονται για πρώτη φορά, ενώ τα περισσότερα δεν έχουν μέχρι τώρα δημοσιευτεί στα ελληνικά. Οι παλαιότερες αναλύσεις του Πουλαντζά για το δίκαιο, οι μελέτες του σχετικά με την ηγεμονία, τον αυταρχισμό και τις ταξικές διακρίσεις, όπως και η ευρύτερα γνωστή συνομιλία του με τον Μίλιμπαντ και τον Λακλάου, αποτελούν ιδιαίτερα πλούσιο υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη.

Τα κείμενα προσφέρουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του Πουλαντζά κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Είναι βέβαια γεγονός ότι παραμένει ευρύτερα γνωστός από τη θεωρία του για το καπιταλιστικό κράτος, το οποίο εξασφαλίζει, χάρις στην “σχετική αυτονομία” του από τα ταξικά συμφέροντα, μια διακριτή και ενοποιητική στόχευση. Η εν λόγω θεωρία, η οποία είχε σημαντικές συνέπειες για την κατανόηση των μεταλλαγών της αστικής ταξικής κυριαρχίας και για την επεξεργασία μιας επαναστατικής σοσιαλιστικής στρατηγικής, έφερε τον Πουλαντζά σε αντιπαράθεση με άλλους μαρξιστές, στους οποίους διέκρινε μια τάση “οικονομιστικής” αναγωγής.

Ο Νίκος Πουλαντζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε Νομικά και Κοινωνικές Επιστήμες στην Αθήνα, στη ΧαΙδελβέργη και στο Παρίσι. Έγινε καθηγητής Κοινωνιολογίας στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και Διευθυντής Σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1961, αυτοκτόνησε τον Οκτώβριο του 1979. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: Οι κοινωνικές τάξεις στον΄σύγχρονο καπιταλισμό, Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις, Για τον Γκράμσι: Μεταξύ Σαρτρ και Αλτουσέρ, Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός, Φασισμός και Δικτατορία, Προβλήματα του σύγχρονου κράτους και του φασιστικού φαινομένου (μαζί με τους Ρ. Μίλιμπαντ και Ζ.-Π. Φάυ).

Ο Τζέιμς Μάρτιν διδάσκει πολιτική θεωρία στο Goldsmiths College του Λονδίνου και έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την πολιτική θεωρία του Γκράμσι και την ιδεολογία.