Νεοσοσιαλισμός. Αλληλεγγύη, Δημοκρατία και Οικολογία εναντίον Καπιταλισμού

Έτος Έκδοσης
2022
Αριθμός σελίδων
302
Σειρά
Άλλες εκδόσεις
Συγγραφέας
Συλλογικό
Επιμέλεια
Klaus Dörre, Christine Schickert

Εκδόσεις Νήσος/Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, 2022

Μετάφραση: Κυριάκος Μελίδης

Συμμετέχουν: Klaus Dörre, Christine Schickert, Hubertus Buchstein, Brigitte Aulenbacher, Raul Zelik, Bob Jessop, Erik Olin Wright, Hans-Jürgen Urban, Ngai-Ling Sum, Vishwas Satgar, Ulrich Brand

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας κοινωνικής αλλαγής. Αυτός ο “μεγάλος μετασχηματισμός” όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεν έχει ιστορικό προηγούμενο· είναι ανοιχτός στο μέλλον. Από τη μία ενισχύονται αυταρχικά, συντηρητικά και οπισθοδρομικά ρεύματα ενώ από την άλλη αναπτύσσονται εναλλακτικές, προοδευτικές επιλογές. Το ποια κατεύθυνση θα πάρει η κοινωνική αλλαγή θα καθοριστεί εν τέλει από κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αποφάσεις.

Μπορεί ένας κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός να πραγματοποιηθεί εντός του καπιταλισμού; Ή μήπως είναι απαραίτητο να αναζητηθούν νέοι δρόμοι πέρα από τον καπιταλισμό προκειμένου να αποφευχθεί μια οικολογική και κοινωνική καταστροφή. Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα πιεστικά ερωτήματα οι συγγραφείς του τόμου εξετάζουν κριτικά τις προτάσεις για ένα νεοσοσιαλιστικό κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Δείτε εδώ τα περιεχόμενα του τόμου: https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2022/10/Neosozialismus_Contents.pdf

 

Λίγα λόγια για τους επιμελητές του τόμου:

Ο Klaus Dörre είναι καθηγητής κοινωνιολογίας της εργασίας και της βιομηχανίας του πανεπιστημίου Friedrich-Schiller της Ιένας. Έχει διατελέσει διευθυντής του κολεγίου “μετα-αναπτυξιακών κοινωνιών” και είναι υπεύθυνος για το κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της Θουριγγίας (ZeTT). Είναι εκδότης των επιστημονικών περιοδικών Berliner Journal für Soziologie και του Global Dialogue. Στα ερευνητικά του αντικείμενα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η θεωρία του καπιταλισμού, η επισφαλής εργασία, οι εργασιακές σχέσεις, οι συνέπειες της ψηφιοποίησης, ο δεξιός λαϊκισμός. Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του Ακροδεξιά ανταρσία και αριστερή πολιτική. Η εργατική τάξη στο βοναπαρτικό κράτος (2021, νήσος | Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς).

Η Christine Schickert είναι συντονίστρια στο διαπανεπιστημιακό ερευνητικό πρόγραμμα “Δομικές αλλαγές της ιδιοκτησίας”. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο κολέγιο “μετα-αναπτυξιακών κοινωνιών” του πανεπιστημίου της Ιένας ενώ το 2020/2021 εργάστηκε ως σύμβουλος του υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και προστασίας της φύσης του κρατιδίου της Θουριγγίας. Σπούδασε αμερικανικές σπουδές, κοινωνιολογία και παιδαγωγικά στο Βερολίνο, στο Ρέντλαντς των ΗΠΑ και στη Δρέσδη.