Με τους αντάρτες στη Δυτική Μακεδονία: Αναμνήσεις από Κατοχή, Εμφύλιο, Τασκένδη

Έτος Έκδοσης
2006
Αριθμός σελίδων
201
Σειρά
Άλλες εκδόσεις
Συγγραφέας
Επιμέλεια

Πάνε πολλά χρόνια που με βασανίζει μια έμμονη σκέψη. να γράψω, να ιστορήσω όλα όσα έζησα, είδα, άκουσα στην εβδομηντάχρονη ζωή μου. Πάντα όμως το ανέβαλλα. Κι ο λόγος; Ένας. Σ’ όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από μια μικρή περίοδο, δεν κράτησα ημερολόγιο. Ό,τι είχα χάθηκε στις επιχειρήσεις του Γράμμου, το 1947. Έτσι όσα ακολουθούν βασίζονται στη μνήμη:

Το συγκρότημα του Γιαννούλη-Πατσιούρα χτύπησε το σταθμό χωροφυλακής του χωριού μου. Οι χωροφύλακες ταμπουρώθηκαν στην εκκλησία του. Απ’ αυτούς νεκροί ήταν ο αγροφύλακας Μάμαλης απ’ τη Ζικόβιστα που ήταν μαζί τους, ένας ακόμη χωροφύλακας κι άλλοι δύο τραυματίες. Οι άλλο κλεισμένοι στην εκκλησία γλίτωσαν γιατί οι αντάρτες δεν ήθελαν να την κάψουν. Αλλά κι οι αντάρτες είχαν ένα νεκρό.

Την ίδια εποχή με εντολή του Ζαχαριάδη βγαίνει στο βουνό ο Μάρκος ως αρχηγός του αντάρτικου. Ο κόσμος από χωριά και πόλεις βγαίνει στο βουνό, όμως ο Μάρκος τους γυρίζει πίσω γιατί ούτε εντολή έχει να αναπτύξει το αντάρτικο ούτε και οπλισμό. Το κόμμα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι νόμιμο, ο Ριζοσπάστης εκδίδεται κανονικά. Η καθοδήγηση όμως βρίσκεται σε σύγχυση. Αυτή κάνει πολιτικό αγώνα και οι του βουνού στρατιωτικό. Έτσι προσπαθεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους.