Ισλάμ και Ευρώπη

Έτος Έκδοσης
2002
Αριθμός σελίδων
220
Σειρά
Άλλες εκδόσεις
Συγγραφέας
Επιμέλεια

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, που συντάραξε την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο, το Ισλάμ και ο αραβομουσουλμανικός κόσμος πέρασαν στην ημερήσια διάταξη. Επιτελείς, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κοινή γνώμη, αιφνιδίως, επιδώθηκαν σε ασκήσεις ισλαμολογίας και αραβολογίας ενώ σπάνια ο θόρυβος αυτός συνοδεύτηκε από κάποια σοβαρή ενημέρωση και έρευνα για τα σχετικά ζητήματα. Η ενοχοποίηση δε, συλλήβδην, του αραβομουσουλμανικού κόσμου εκ μέρους των ΗΠΑ, που συνόδευσε τον άγριο βομβαρδισμό του Αφγανιστάν, συντέλεσε στο να καλλιεργηθούν και να διαδοθούν άπειρες πολιτικές δεισιδαιμονίες προκειμένου να νομιμοποιηθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική του νέου πλανητάρχη.

Η πρώην Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού (και νυν Ινστιτούτο) “Νίκος Πουλαντζάς” προσπάθησε να σταθεί με νηφαλιότητα απέναντι στα γεγονότα, να αναδείξει τις ιστορικές αλλά και τις σημερινές καταστάσεις που συνδέουν τον κόσμο της Ευρώπης και τον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Καρπός της προσπάθειας αυτής ήταν το διήμερο “Ισλάμ και Ευρώπη” που η Εταιρεία οργάνωσε στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2001. Οι εισηγήσεις των ομιλητών στο διήμερο αυτό δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο.

 Εισηγητές: Σία Αναγνωστοπούλου, Νικόλας Βουλέλης, Κώστας Γαβρόγλου, Άγγελος Ελεφάντης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Νίκος Καραπιδάκης, Τάσος Κωστόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Αντώνης Μπρεδήμας, Αλίκη Παπαδομιχελάκη, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Μαίρη Χριστοδούλου.