Αριστείδης Μπαλτάς | Η Αριστερά ως σήμερον, ως αύριον και ως χθες. Ένα φάντασμα πλανιέται…

Έτος Έκδοσης
2023
Αριθμός σελίδων
Σειρά
Άλλες εκδόσεις
Συγγραφέας
Αριστείδης Μπαλτάς
Επιμέλεια

Εκδόσεις Νήσος/Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Στο συγκεκριμένο βιβλίο “παρουσιάζεται μια κατά το δυνατόν έλλογη αλληλουχία πολιτικών κατά βάσιν κειμένων του συγγραφέα που διανύουν πολλά χρόνια και δεν αφορούν -τουλάχιστον έτσι θέλει να πιστεύει ο ίδιος- μόνον το παρελθόν. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα σχετικά εκτεταμένο επίμετρο όπου επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή αναφερόμενη στις περιπέτειες της Αριστεράς από τις απαρχές της στα μέσα του 19ου αιώνα, με το εμβληματικό, αν όχι ιδρυτικό Κομμουνιστικό Μανιφέστο, μέχρι τον ακόμη εν εξελίξει πόλεμο της Ουκρανίας. Της Αριστεράς που αποσκοπούσε εξαρχής και συνεχίζει να αποσκοπεί στην κοινωνική ισότητα, στη γενική ελευθερία και στην καθολική δικαιοσύνη. Αναδεικνύεται έτσι το ιστορικό βάθος των προβλημάτων και προκλήσεων που η ίδια αντιμετωπ΄ζει σήμερα ενώ εδραιώνεται ότι η ενεργός ελπίδα δεν έχει πάψει να τη στηρίζει καταστατικά.

Το βιβλίο θέλει να τιμήσει τα 25 χρόνια από την ίδρυση του “Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς” και τα 30 χρόνια από την ίδρυση του εκδοτικού οίκου “Νήσος”, ενεργούς συμπαραστάτες, ο καθένας με τον τρόπο του, στις προσπάθειες της Αριστεράς όλα τούτα τα χρόνια. Το ίδιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Ελεφάντη του οποίου η καθοριστική συμβολή στις ίδιες προσπάθειες είναι -ή οφείλει να γίνει- γνωστή τοις πάσι“.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είναι Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ με αντικείμενο τη Φιλοσοφία των Επιστημών. Εκτός από την Ελλάδα, έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Έχει μετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια, έχει συγγράψει βιβλία, μελέτες, άρθρα και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του Αντικείμενα και όψεις εαυτού (Εστία 2001) και με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθόπουλου-Πνευματικού (2010). Μετείχε στις περιπέτειες της Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια, υπήρξε τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης σχεδόν από την ίδρυσή του -συνεργασία η οποία εν πολλοίς τον διαμόρφωσε πολιτικά- και περιστασιακός συνεργάτης της Αυγής και της Εποχής. Τελευταία βιβλία του είναι το Ξεφλουδίζοντας πατάτες ή λειαίνοντας φακούς: ο Σπινόζα και ο νεαρός Βιτγκενστάιν συνομιλούν για την εμμένεια και τη λογική της, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2022 και -σε συνεπιμέλεια με τον Θοδωρή Δημητράκο- το Η Φιλοσοφία των Επιστημών, τόμος 2: Κοινωνικές επιστήμες και επιστήμες του ανθρώπου, ο Γαλλικός δρόμος της έννοιας, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2023. Υπήρξε Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Βουλευτής Αττικής ενώ είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.