Μεγάλο ενδιαφέρον ενός πολυάριθμου κοινού προκάλεσε η διάλεξη της επίκουρης καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21.3.2023 στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με θέμα Μετά το Qatargate τι; Το πολιτικό λόμπινγκ ως δομικό συστατικό του σύγχρονου καπιταλισμού.

Όπως τόνισε η ομιλήτρια, η συζήτηση για το Qatargate είναι επιφανειακή και προσωποκεντρική με αποτέλεσμα να συσκοτίζεται τόσο η δομική σχέση ασυμμετρίας, δηλαδή η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ, όσο και το γεγονός ότι οι θεσμικές ιεραρχίες πια διεμβολίζονται απο ισχυρούς δρώντες (κράτη ή μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες). Εξήγησε ότι το λόμπινγκ και η διαφθορά είναι αλληλένδετα άλλα όχι ταυτόσημα. Επίσης, υπογράμμισε ότι στην ΕΕ το Qatargate θεωρείται ένα φαινόμενο στρέβλωσης και οι προσπάθειες περαιτέρω ρύθμισης δεν είναι, κατά τη γνώμη της, ουσιαστικές, ενώ οι στρατηγικές του κεφαλαίου έχουν οδηγήσει σε πολλαπλασιαμσό των πρακτικών και των τεχνολογιών λόμπινγκ. Τέλος, η ομιλητρια τόνισε την ανάγκη για νέα ερευνητικά εργαλεία και εκ νέου ενασχόληση με τη θεωρία του κράτους, υπό το φως των σύγχρονων εξελίξεων, καθώς πια υπάρχουν νέες δομές – σκιώδεις κυριαρχίες που διεμβολίζουν τον δημόσιο χώρο της πολιτικής και ανακατατάσσουν τον τρόπο οργάνωσής της.

Την ομιλήτρια προλόγισε η ερευνήτρια του ΙΝΠ, Μαρία Χαϊδοπούλου Βρυχέα, ενώ ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων και παρεμβάσεων από το κοινό.

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

 

Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες: