Αυτοδιοικητικό διήμερο Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”

“Μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις και εναλλακτικές αυτοδιοικητικές απαντήσεις : Η ελληνική και η ευρωπαϊκή εμπειρία “

6-7 Μαρτίου 2019 ΙΙ Πολυχώρος Σπούτνικ

 

Σκοπός του διημέρου είναι να αναδείξει εναλλακτικές αριστερές και προοδευτικές απαντήσεις που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε συγκεκριμένα μεγάλα θέματα (κοινωνική αλληλεγγύη, τοπική ανάπτυξη, τοπική συμμετοχή και δημοκρατία, πολιτισμός κ.λπ.) που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, φιλοδοξώντας να δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες και να αντλήσουν καλές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εκτός των θεματικών συνεδριών και της κεντρικής πολιτικής ομιλίας, στο περιθώριο του διημέρου θα υπάρξουν και συναντήσεις των μετεχόντων με τους ξένους προσκεκλημένους, αλλά και κλειστό σεμινάριο σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία, την οικονομική διαχείριση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων.

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

 

17.00-18.30     Α’ συνεδρία: Πολιτιστική δημιουργία και τοπική αυτοδιοίκηση

 

  • «Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πολιτισμού σε περιφερειακό επίπεδο. Το παράδειγμα της Αττικής», Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής

 

 Συντονίστρια: Πόλυ Κρημνιώτη, δημοσιογράφος εφ. «Η Αυγή»

 

18.45-20.15   Β’ συνεδρία: Η Αυτοδιοίκηση ως ασπίδα κοινωνικής προστασίας

 

 

Συντονιστής: Θόδωρος Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), πρ. Δήμαρχος Παλλήνης

 

20.15-20.30     Διάλειμμα

 

20.30-21.00     Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

 

 Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

 

15.00-17.00     Σεμινάριο: «Αυτοδιοικητικές παρατάξεις. Κατάρτιση συνδυασμών, οικονομική διαχείριση, δικαιώματα και υποχρεώσεις»

                        Δηλώσεις συμμετοχής : https://goo.gl/forms/bPwfLnMAwSDmqteG2

 

17.30-19.00     Γ’ συνεδρία: Εργαλεία βιώσιμης και δίκαιης τοπικής ανάπτυξης

 

  • «Ο αστικός σχεδιασμός ως αναπτυξιακό εργαλείο. Παραδείγματα από το Λεκανοπέδιο», Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Δ.Σ. «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά

«Ο αστικός σχεδιασμός ως αναπτυξιακό εργαλείο. Παραδείγματα από το Λεκανοπέδιο», Νίκος Μπελαβίλας from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

  •  «Κοινά αγαθά και τοπική αυτοδιοίκηση: Προς την αυτονομία των πόλεων. Η εμπειρία του Δήμου της Νάπολι », Ενρίκο Πανίνι (Enrico Panini), Αντιδήμαρχος Δ. Νάπολι (Ιταλία)

«Κοινά αγαθά και τοπική αυτοδιοίκηση: Προς την αυτονομία των πόλεων. Η εμπειρία του Δήμου της Νάπολι », Ενρίκο Πανίνι from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

 Συντονιστής: Δημήτρης Μπίρμπας, Δήμαρχος Αιγάλεω

 

19.00-19.15     Διάλειμμα

 

19.15-20.45     Δ’ συνεδρία: Η δημοκρατική και ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση και η πρόκληση της «από τα κάτω» κοινωνικής αλλαγής

 

  • «Νέοι θεσμοί τοπικής δημοκρατίας και συμμετοχής», Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

«Νέοι θεσμοί τοπικής δημοκρατίας και συμμετοχής», Δανάη Κολτσίδα from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

  • «Το κίνημα της “νέας αυτοδιοίκησης” (new municipalism) στην Ευρώπη. Η εμπειρία του Δήμου της Βαρκελώνης», Ρικάρτ Φερνάντεζ Οντιβέρος (Ricard Fernández Ontiveros), Διευθυντής Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Πρόνοιας Δ. Βαρκελώνης (Ισπανία)

«Το κίνημα της “νέας αυτοδιοίκησης” στην Ευρώπη. Η εμπειρία της Βαρκελώνης», Ρικάρτ Φερνάντεζ Οντιβέρος from Institouto Nicos Poulantzas on Vimeo.

 

 Συντονιστής : Άγγελος Τσέκερης, δημοσιογράφος, διευθυντής εφ. «Η Αυγή»