ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ Ι ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

           40 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Πουλαντζά

Δυο ειδικές εκδόσεις

με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο 26/10 και το Σάββατο 2/11

 

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικού Έλληνα μαρξιστή, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και η «Εφημερίδα των Συντακτών» κυκλοφορούν δυο ειδικές εκδόσεις:

 

Στις 26 Οκτωβρίου με το φύλλο Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδα των Συντακτών» κυκλοφορεί ο τόμος «Νίκος Πουλαντζάς: Μαρξιστική θεωρία και πολιτική ΚΕΙΜΕΝΑ 1966-1979  ΙΙ»

Με αυτόν τον τόμο ολοκληρώνεται η συγκέντρωση των πρωτότυπων δημοσιευμάτων του Νίκου Πουλαντζά στην ελληνική γλώσσα. Αναδημοσιεύονται τα μεγαλύτερα σε έκταση θεωρητικά κείμενά του, μαζί με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαμόρφωση του τοπίου των ιδεών της εποχής στον ελληνικό χώρο. Περιλαμβάνονται επίσης παρουσιάσεις του συγγραφέα, γραμμένες από τον ίδιο ειδικά για το ελληνικό κοινό, καθώς και οι συμβολές του σε σημαντικές συζητήσεις της εποχής.

Ο Πουλαντζάς εξετάζει στο φως της δικής του ερμηνείας της μαρξιστικής παράδοσης και στο περιορισμένο πλαίσιο του καθενός από αυτά τα κείμενα τη φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας και τις αλλαγές των κρατικών δομών και ιδεολογικών μηχανισμών στο φόντο των ιστορικών καταβολών τους.

Στις 2 Νοεμβρίου με το φύλλο Σαββατοκύριακου της «Εφημερίδα των Συντακτών» κυκλοφορεί ο τόμος «Νίκος Πουλαντζάς: Μετά από 40 χρόνια».

Στον τόμο συγκεντρώνονται 19 μελέτες Ελλήνων και ξένων μελετητών του έργου του Πουλαντζά  που επιχειρούν τώρα να διερευνήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το έργο του Νίκου Πουλαντζά στη σημερινή θεωρητική και πολιτική συγκυρία.

Παρεμβαίνουν οι Bob Jessop, Γιώργος Βέλτσος, Κώστας Βρατσάλης, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Χάρης Γολέμης, Κύρκος Δοξιάδης, Κώστας Δουζίνας, Jean-Numa Ducange, Razmig Keucheyan, Μάκης Καβουριάρης, Γεράσιμος Κουζέλης, Γιάννης Μηλιός, Μιχάλης Μπαρτσίδης, Παναγιώτης Νούτσος, Ελένη Πορτάλιου, Παναγιώτης Σωτήρης, Διονύσης Τζαρέλλας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Frieder Otto Wolf, Κωστής Χατζημιχάλης.