1997-2022: 25 χρόνια Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Το 2022 χρονιά αφιερωμένη στην επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση του ΙΝΠ

 

Εικοσιπέντε χρόνια διαρκούς παρουσίας στο πολιτικό, θεωρητικό και επιστημονικό στερέωμα συμπληρώνει το 2022 το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς – που ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Η φετινή επέτειος θα είναι για το ΙΝΠ μια αφορμή όχι μόνο να τιμήσει την ιστορία του και όσες/ους συνέβαλαν σε αυτή – μέλη και φίλες/ους, στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ανθρώπους που βρέθηκαν στη διοίκηση, εργαζόμενες/ους και συνεργάτιδες/ες του – αλλά και να αναδείξει και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στο παρόν και στο μέλλον, ως ένα βασικό για την Ελλάδα κύτταρο παραγωγής αριστερής και προοδευτικής πολιτικής και θεωρητικής σκέψης, ανάλυσης και τεκμηρίωσης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, μέσα από εκδηλώσεις, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς θα δώσει στους φίλους και στις φίλες του την ευκαιρία να θυμηθούν πλευρές του έργου του που διατηρούν την επικαιρότητα και τη σημασία τους, αλλά και να ανακαλύψουν νέες ιδέες για τη σύγχρονη εποχή.

Δείτε τις δράσεις του ΙΝΠ στο πλαίσιο της επετείου εδώ: https://poulantzas.gr/tag/25chroniainp/

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται σταδιακά στον παραπάνω σύνδεσμο και στους λογαριασμούς του στα social media.

 

❗ Δείτε εδώ τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του ΙΝΠ για τη διετία 2020-2021 : https://poulantzas.gr/wp-content/uploads/2022/01/ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-2020-2021-1.pdf 

 

#25χρόνιαΙΝΠ

Το επετειακό λογότυπο

Για να τιμήσει την επέτειο, το Ινστιτούτο “πείραξε” το λογότυπό του. Το νέο λογότυπο – που θα χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του 2022 – κρατάει τα βασικά στοιχεία του υφιστάμενου, με κυρίαρχο τον εμπνευσμένο από τον Πικάσο ανθρωπομορφισμό του, “παίζοντας” ωστόσο με τον αριθμό 25.

Παράλληλα και άλλο εικαστικό υλικό επετειακού χαρακτήρα θα παρουσιάζεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε διάφορες ψηφιακές και φυσικές μορφές.

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ) ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία του (τότε) Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας. Είναι πολιτικό, θεωρητικό και ερευνητικό ινστιτούτο της αριστεράς, συνδεδεμένο σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αν και παραμένει ανεξάρτητο ως προς τον σχεδιασμό και τη δραστηριότητά του.

Ονομάστηκε έτσι στη μνήμη του κοινωνιολόγου Νίκου Πουλαντζά, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής, αλλά και διεθνούς αριστερής διανόησης, και στοχεύει στην ενδυνάμωση των αξιών της αριστεράς, προωθώντας συστηματικά την εμβάθυνση της γνώσης γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά, οικολογικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα και τη διερεύνηση των αναδυόμενων κοινωνικών μεταβολών. Επιδιώκει να συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα, στη θεωρητική και ιδεολογική συζήτηση και προβληματισμό, καθώς και στη διαμόρφωση του πολιτικού προγράμματος της σύγχρονης αριστεράς και των φορέων της.

Οι δραστηριότητές του είναι ευρείες και περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων, φεστιβάλ και άλλου είδους εκδηλώσεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, την έκδοση βιβλίων, εντύπων και την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, την πολιτική επιμόρφωση κ.λπ.

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς είναι ιδρυτικό μέλος του δικτύου transform! europe, στο οποίο συμμετέχει ενεργά, ενώ έχει μια πλειάδα διμερών και πολυμερών συνεργασιών με ακαδημαϊκούς και πολιτικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας.