Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης: Νεοφιλελεύθερες πολιτικές – Αριστερές απαντήσεις

26/03/2019 @ 6:30 μμ - 6:45 μμ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς (ΙΝΠ), στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων

Αριστερά και Ευρώπη (Ιανουάριος – Απρίλιος 2019), διοργανώνει τη 2η εκδήλωση με θέμα:

Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης

Νεοφιλελεύθερες πολιτικές – Αριστερές απαντήσεις

 

 

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019, ώρα 6.30 μμ

Πολυχώρος Σπούτνικ, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου

Ομιλήτριες/ομιλητές

Μαρίκα Φραγκάκη, μέλος του Δ. Συμβουλίου του ΙΝΠ και της Συντονιστικής Επιτροπής των  Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo Group)

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών – Καθηγητής στο ΕΚΠΑ

Γιούντιθ Ντέλχαϊμ (Judith Dellheim), ανώτερο στέλεχος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, Βερολίνο

Βέρνερ Ράζα (Werner Raza), διευθυντής του αυστριακού ερευνητικού κέντρου για την ανάπτυξη (ÖFSE) και συντονιστής της Ομάδας των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo Group), Βιέννη

Σχολιασμός: Γιάννης Γούναρης, δικηγόρος, δρ. Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αιμιλία Κουκούμα, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συζήτησης και δράσης ενόψει των ευρωεκλογών, διοργανώνει έναν κύκλο τριών εκδηλώσεων για την Ευρώπη. Η πρώτη αφορούσε τις δομικές αντιφάσεις και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Η δεύτερη, θα επιχειρήσει  μια ανασκόπηση των οικονομικών διαστάσεων της ευρωπαϊκής κρίσης, καθώς και έναν απολογισμό της πολιτικής τύχης των προτάσεων της Αριστεράς. Τέλος, στην τρίτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου 2019, θα τεθούν τα πολιτικά διακυβεύματα της επερχόμενης εκλογικής μάχης περιγράφοντας την Ευρώπη για την οποία αγωνίζεται η Αριστερά ως αντίβαρο στην ανάδυση και ισχυροποίηση των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η δεύτερη εκδήλωση αφορά την οικονομική και κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαμορφώθηκε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης μέσα από γεγονότα-σταθμούς της εξέλιξής της, την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος και τη διεύρυνσή της με την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.  Και οι δύο επιλογές έγιναν με όρους αγοράς και με αδύναμα ή ανύπαρκτα κοινωνικά κριτήρια. Ως αποτέλεσμα, η κρίση, αν και είχε σημείο έναρξης το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ΕΕ και μάλιστα τα πιο αδύναμα μέλη της με πρώτη την Ελλάδα.

Οι ομιλήτριες και οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη κατά την κρίση και μετά το 2015, με αναφορά στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Θα αναφερθούν στην ανάδυση του αυταρχικού λαϊκισμού/εθνικισμού και τη σύνδεσή του με τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές της ευρωπαϊκής κρίσης. Θα επιχειρήσουν να δείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι εγγενείς ατέλειες στην αρχιτεκτονική της διακυβέρνησης της ΟΝΕ έχουν διαμορφώσει θεσμικά στεγανά που διασφαλίζουν τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης. Τέλος, θα διερευνήσουν τις δυνατότητες ύπαρξης προοδευτικών απαντήσεων και την ανάγκη δημιουργίας ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών.

Στόχος του κύκλου των τριών εκδηλώσεων για την Ευρώπη είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου των δημοκρατικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων, και η ανάδειξη των πολιτικών δυνατοτήτων και ευκαιριών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του επερχόμενου σκοτεινού ρεύματος. Να υπερασπιστούμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της προόδου, ανοιχτή στον κόσμο και τους πολιτισμούς μέσα από την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί

 

Η 3η εκδήλωση του κύκλου θέμα: Η Ευρώπη της Αριστεράς: Πόλεμος θέσεων – προοδευτικές συμμαχίες – δυνατότητες μετασχηματισμού θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 .

Σε συνεργασία με το Δίκτυο  Τransform Europe!

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
26/03/2019
Ώρα:
6:30 μμ - 6:45 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Titleless Venue