Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η TTIP ΩΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ Μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δημοκρατία

22/05/2015 @ 7:00 μμ - 9:00 μμ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Πράσινο Ινστιτούτο διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα:

Η TTIP ΩΣ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα, το περιβάλλον και τη δημοκρατία

 

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015, 7:00μμ

Αίθουσα ΒΕΑ, Ακαδημίας 18, Αθήνα

 

Ομιλητές:

Τζον Χίλαρι, War on Want

Μίκαελ Έφλερ, European Citizens Initiative against TTIP & CETA

Γιούργκεν Μάιερ, Forum Environment & Development

Όπως σε όλη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα που ενημερώνει και δικτυώνεται προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των αγορών ενάντια στα κοινωνικά κεκτημένα, την περιβαλλοντική προστασία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, που προωθείται στο πλαίσιο της  Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Οι δύο φορείς που συνδιοργανώνουν την εν λόγω εκδήλωση αποτελούν μέρος αυτού του κινήματος και εντάσσουν την προσπάθειά τους στο ευρύτερο πλαίσιο κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα διεθνώς, φιλοξενώντας εξέχοντες ομιλητές που είναι ευρέως γνωστοί στη διεθνή σκηνή για την ενεργή δράση τους στο κίνημα ενάντια στην ΤΤΙΡ.

Η  TTIP , που βρίσκεται σε στάδιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, επισήμως, στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμπόδιων». Ωστόσο, κριτικές φωνές διαμηνύουν ότι κύριος στόχος της είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, όμως, «εμπόδια» για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).

Συγχρόνως, η προτεινόμενη συμφωνία τείνει να μεταβάλλει την ίδια τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και κεφαλαίων, καθώς αφορά λιγότερο στο εμπόριο -οι αντίστοιχοι δασμοί είναι ήδη σημαντικά χαμηλοί- και περισσότερο σε ρυθμίσεις και εμπορικά πρότυπα, εταιρικά δικαιώματα και επενδυτικές εγγυήσεις. Επιπλέον, με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών,  το περίφημο ISDS (InvestorState Dispute Settlement), τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.  Έτσι, μόνο οι εταιρείες δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας, όπως η αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.

Στην εκδήλωση θα παρίσταται και θα χαιρετήσει ο Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, καθώς και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας STOP TTIP GREECE.

 

Δείτε σχετική μπροσούρα του Τζον Χίλαρυ, εδώ.

Επίσης, συνέντευξη με τον Τζον Χίλαρυ στην ΚαθημερινήΟ άνθρωπος που «έψησε» τον Τζ. Ολιβερ

Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων(ΤΤΙP): Ένα διαρκές bra de fer μεταξύ λαών και αγορών. Άρθρο της Δώρας Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22/05/2015
Ώρα:
7:00 μμ - 9:00 μμ

Χώρος Διεξαγωγής

Αίθουσα ΒΕΑ
Ακαδημίας 18, Αθήνα 106 71, Ελλάδα
Αθήνα, 106 71
+ Χάρτης Google